03 Ιανουαρίου 2016

Το τσάμπα... πέθανε για τον Μπλερ -Του απαγορεύουν να μένει δωρεάν στις βρετανικές πρεσβείες

Ο Τόνι Μπλερ και πρώην υπουργοί της Βρετανίας δεν θα μπορούν πλέον να μένουν δωρεάν σε πρεσβείες της χώρας, ούτε να χρησιμοποιούν διπλωμάτες για τις ιδιωτικές δουλειές τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας θέλει να περιορίσει την απρεπή χρήση του κυβερνητικού προσωπικού και των πόρων, σύμφωνα με την Telegraph. Στο εξής λοιπόν, πρώην υπουργοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις πρεσβείες και το προσωπικό τους μόνο αν πρόκειται για επίσημες υποθέσεις.

Ο Μπλερ, που έχει βγάλει εκατομμύρια λίρες από το 2007 όταν και έπαψε να είναι πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχει διαμείνει αρκετές φορές δωρεάν στις πρεσβείες της χώρας στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, σε βάρος των φορολογούμενων, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Μάλιστα, η Telegraph είχε παλιότερα αποκαλύψει ότι ο Μπλερ έμεινε στην επίσημη κατοικία του Βρετανού πρέσβη στη Μανίλα δωρεάν, σε ένα ταξίδι κατά το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός εξασφάλισε σχεδόν 400.000 λίρες, από δύο ομιλίες. Επίσης, έχει μείνει στην πρεσβεία στην Τρίπολη, όταν είχε συναντήσει τον Μουαμάρ Καντάφι για ιδιωτική του υπόθεση.

Επιπλέον, το 2010 έμεινε δύο φορές στην επίσημη κατοικία του πρέσβη στην Ουάσιγκτον και επτά φορές σε εκείνη του πρέσβη στο Παρίσι, από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2011. Σε κάθε περίπτωση τον συνόδευαν έως και έξι άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι άνδρες της ασφάλειάς του.

Δεν είναι όμως ο μόνος. Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Τζακ Στρόου, πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπλερ, είχε ζητήσει από τον Βρετανό πρέσβη στην Ουκρανία να κανονίσει μία σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας, για λογαριασμό ενός πελάτη που τον πληρώνει περίπου 60.000 λίρες το χρόνο.

Με τη νέα οδηγία όμως, θα υπάρχει γενική απαγόρευση στην πρεσβεία για τέτοιους διακανονισμούς για πρώην υπουργούς, όπως και για τη φιλοξενία τους σε επίσημες κατοικίες πρεσβευτών