09 Ιανουαρίου 2016

Αμερικανός αξιωματούχος: Ελάχιστοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος

Μόλις το ένα τρίτο των αεροπορικών επιδρομών που κάνει η Ρωσία στη Συρία έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος, την ώρα που οι ανακριβείς επιθέσεις της Μόσχας αναγκάζουν τον κόσμο να φύγει, τροφοδοτώντας την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση.

Αυτό τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 5.000 αεροπορικές επιθέσεις που έχει κάνει η Ρωσία στη Συρία από τις 30 Σεπτεμβρίου, το 70% έπληξε αντάρτες που αντιτίθενται στον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Ασαντ, αντί να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και διασώστες δηλώνουν ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών αμάχων, σε πολυσύχναστες αγορές και κατοικημένες περιοχές. Κάτι που αρνείται η Ρωσία.

«Δεν έχουμε πειστεί ποιες είναι οι προθέσεις της Ρωσίας», δήλωσε ακόμη ο αξιωματούχος, υπό το καθεστώς ανωνυμίας. «Για καιρό, γίνονταν πολύ λίγες επιθέσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και μετά από τη δημόσια κατακραυγή, έκαναν κάποιες επιδρομές ενάντια στο ISIS», είπε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ακόμη ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε έως τώρα λιγότερα κατευθυνόμενα πυρά ακριβείας, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Μου προκαλούν μεγάλη ανησυχία τα ρωσικά χτυπήματα που δεν είναι ακριβείας, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μία έμμεση σχέση με τις προσφυγικές ροές. Δεν πρόκειται μόνο για την πίεση που αυτό προσθέτει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πρόκειται για το ανθρωπιστικό κόστος», τόνισε ο αξιωματούχος.

Τον προηγούμενο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες της Μόσχας έχουν παραβιάσει νόμους. Εκτιμά ότι τουλάχιστον 200 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου, ισχυρισμός τον οποίο απορρίπτει η Μόσχα. Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας επανειλημμένα έχει αρνηθεί ότι η χώρα του στοχεύει αμάχους, δηλώνοντας ότι φροντίζουν να αποφεύγουν τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών.