28 Ιανουαρίου 2016

Οι επικεφαλής τριών επενδυτικών κολοσσών στην Αθήνα- Τι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση

Με το ενδιαφέρον στραμμένο στα επιχειρηματικά  συμφέροντα που έχουν στη χώρα μας αλλά και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα οι επικεφαλής τριών επενδυτικών κολοσσών.

Ο Prem Watsa, ιδρυτής και επικεφαλής της Fairfax, ο J Paulson του ομώνυμου fund και ο νούμερο δύο της WL. Ross and Co., St.Johnson επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντηθούν  με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θεσμικούς παράγοντες και διοικητές τραπεζών και επιχειρήσεων και να αξιολογήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στη χώρα.

Η επίσκεψή τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο, που η χώρα έχει ανοιχτά μέτωπα, ασφαλιστικό, η αξιολόγηση που έπεται και καθυστερεί και το προσφυγικό και την απειλή για έξοδο από τη Σένγκεν να έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Επιπλέον υπάρχει μια ανησυχία μετά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα της Eldorado στην Ελλάδα και της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην εταιρία.

Ο  επικεφαλής της Fairfax θα έχει μαζί με τον St. Johnson συνάντηση την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό, Αλ, Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.  Από την πλευρά του, ο St.Johnson θα έχει αντίστοιχες συναντήσεις, ενώ θα συναντηθεί και με τις διοικήσεις των Alpha, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ, των οποίων διατηρεί σημαντική μετοχική θέση.

Σημειώνεται ότι η Fairfax του Prem Watsa, διαθέτει συμμετοχή στην Eurobank, στην Grivalia, στην Praktiker Ελλάδος και στην Μυτιληναίος και πρόσφατα στην ασφαλιστικό όμιλο Eurolife, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Eurobank και της Fairfax, με βάση την οποία το 80% των μετοχών της Eurolife ERB Insurance Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών θα μεταβιβαστεί από τη Eurobank στο νέο μέτοχο, (η Eurobank διατηρεί 20%).

Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η Fairfax αύξησε το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank στο 17% περίπου, από 12% περίπου πριν την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Η Paulson & Co, του J. Paulson  διαθέτει συμμετοχές σε Πειραιώς, με ποσοστό περίπου 9% μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, στην Alpha Bank με περίπου 7% καθώς και στην ΕΥΔΑΠ.