25 Ιανουαρίου 2016

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΝΑΖΙ! Στο Κάρντιφ υποχρεώνουν τους πρόσφυγες να φορούν βραχιολάκι για να φάνε!

Εταιρεία στο Κάρντιφ της Ουαλίας, που έχει σύμβαση με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εξασφαλίσει στέγη και τροφή στους αιτούντες άσυλο, δημιούργησε αναστάτωση, όταν έθεσε στους πρόσφυγες το δίλημμα «φορέστε χρωματιστό βραχιολάκι, αν θέλετε να φάτε»
Η αμφιλεγόμενη πολιτική μιας εταιρείας που φροντίζει για την στέγαση και την σίτιση των προσφύγων στο Κάρντιφ της Ουαλίας προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία.

Η εταιρεία Clearsprings Ready Homes έχει αναλάβει με ανάθεση από το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας την στέγαση και το φαγητό των προσφύγων που περιμένουν να τους χορηγηθεί άσυλο στο Κάρντιφ. Οι πρόσφυγες στην Βρετανία, όσο διάστημα περιμένουν να τους εγκριθεί η αίτηση χορήγησης ασύλου δεν επιτρέπεται να εργάζονται, αλλά λαμβάνουν κάθε εβδομάδα το ποσόν των 36,95 λιρών (48,64 ευρώ).



Η Clearsprings Ready Homes ανάγκασε τους πρόσφυγες να φορούν ένα χρωματιστό βραχιολάκι (περικάρπιο) για να μπορούν να τρώνε δωρεάν τρεις φορές την ημέρα στις εγκαταστάσεις της. Η απόφαση αυτή δημιούργησε σωρεία διαμαρτυριών στο Twitter ενώ πολλοί χρήστες παρομοίασαν την τακτική της εταιρείας με το κίτρινο αστέρι που οι ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φέρουν επάνω τους για να ξεχωρίζουν.

Ο πρόσφυγας Eric Ngalle, που κατοικούσε σε σπίτι της εταιρείας μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 που του χορηγήθηκε άσυλο δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: «Αυτή η εμπειρία ήταν η χειρότερη που είχα ποτέ στη ζωή μου. Μισούσα να φοράω τα βραχιολάκια και συχνάεπέστρεφα σπίτι χωρίς φαγητό». Ο ίδιος ανέφερε, ότι όταν φορούσε το περικάρπιο δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε πέσει θύμα κακοποίησης από περαστικούς στους δρόμους της πόλης.


Η βουλευτής του Κάρντιφ Jo Stevens την Κυριακή το βράδυ έγραψε στο Twitter ότι επικοινώνησε με τον διευθυντή της εταιρείας και τον έπεισε να αποσύρει την αμφιλεγόμενη πολιτική με τα περικάρπια για τους πρόσφυγες.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian μίλησε για το θέμα με την εταιρεία και εκπρόσωπος της υποστήριξε ότι όσοι από τους πρόσφυγες διαμένουν σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα (Self catering) λαμβάνουν κουπόνια για να ψωνίσουν σε σούπερ μάρκετ, οι υπόλοιποι όμως που δεν έχουν την δυνατότητα να ετοιμάζουν τα γεύματά τους στον χώρο που κατοικούν θα πρέπει να φορούν περικάρπιο για να ξεχωρίζουν και να γίνεται κατανοητό ότι δικαιούνται δωρεάν σίτιση.


Πρόσφατα, μια παρόμοια περίπτωση είχε αναδειχθεί στην πόλη Middlesbrough στη νοτιοδυτική Αγγλία, όταν εταιρεία υπεύθυνη για την διαμονή των προσφύγων είχε βάψει με κόκκινο χρώμα τις πόρτες στα σπίτια που μένουν όσοι έχουν κάνει αίτηση χορήγηση ασύλου.



Εύα Παυλάτου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ