12 Ιανουαρίου 2016

Βελτιωτική προσφορά ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ

Την κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς για την πώληση του 67% του ΟΛΠ  ζήτησε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων από την κινεζική Cosco.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της μοναδικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς για την διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε., την οποία κατέθεσε η εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited.

Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως έγραφε το newmoney.gr από νωρίς:

Ξεκάθαρη «βελτιωτική προσφορά» θα ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ως προς το θέμα της πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία δύο ξένων εμπειρογνωμόνων, βάσει της οποίας θα εκτιμηθεί η κατάσταση.

Πηγές αναφέρουν πως ήδη αυτή την στιγμή άνοιξαν οι δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις των διεθνών συμβούλων και πως η πώληση θα προχωρήσει σε δύο στάδια. Πρώτα θα «φύγει» το 51% του ΟΛΠ και κατόπιν το 16% που απομένει. Στόχος αυτής της κυβερνητικής ενέργειας είναι να διαφανεί το επίπεδο συνεργασίας με τον ξένο αγοραστή.

Κύκλοι του Ταμείου αναφέρουν πάντως πως ξεκάθαρα θα ζητηθεί βελτιωτική προσφορά και πως ξεκινά μια διαδικασία «σκληρών διαπραγματεύσεων επ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου».

Σήμερα πάντως δεν αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το τίμημα των δυνητικών προσφορών όμως όπως ξεκαθαρίζεται από κυβερνητικούς κύκλους στόχος είναι ένας. Το όσο το δυνατό υψηλότερο τίμημα.

Αυτή την στιγμή δεν πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις και για έναν πρόσθετο λόγο. Το Χρηματιστήριο όπου οι μετοχές του ΟΛΠ είναι σε αναστολή.

Παρά το ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει γνωστοποιήσει τον αριθμό των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι η μοναδική προσφορά που έχει στα χέρια του Ταμείο, είναι αυτή της κινεζικής COSCO.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ependuseis/267038-beltiotiki-prosfora-zitithike-apo-to-taiped-gia-ton-olp