04 Ιανουαρίου 2016

Νέα δίωξη στον Γιάννο για τα εξοπλιστικά-Η Βουλή θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του

Άλλη μία δικογραφία εξοπλιστικών προγραμμάτων παίρνει τον δρόμο για τον ανακριτή διαφθοράς και για την Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πρόκειται για την σύμβαση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του πολεμικού Ναυτικού. H σύμβαση των φρεγατών υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2003, έναντι τιμήματος 381.578/580 ευρώ με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και κύριο υποκατασκευαστή την εταιρία THALES NEDERLAND B.V

Μετά την προκαταρκτική, ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος άσκησε ποινικές διώξεις για απιστία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών σε βάρος του πρώην Γ.Γ Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, Σπ Τραυλού και 7 ακόμη υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΕΘΑ. Αντίγραφα της δικογραφίας όμως πήραν τον δρόμο και για τη Βουλή, προκειμένου να ερευνηθούν οι όποιες ευθύνες του πρώην υπουργού Γ. Παπαντωνίου, επί υπουργίας του οποίου υπεγράφη η σύμβαση (σ.σ ωστόσο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τα όποια αδικήματα έχουν τελεστεί έχουν παραγραφεί).

Tι διαπιστώθηκε

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο διατέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς από το ΥΕΘΑ διαπίστωσε ότι η σύμβαση υπεγράφη κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αποτέλεςμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

 Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν έξι  σημεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνηςης και τα οποία έδωςαν το έναυσμα για την άσκηση της ποινικής δίωξης. Ειδικότερα:

  1. Μη νόμιμη μείωση της πιστωτικής υποχρέωσης της αντισυμβαλλομένης εταιρίας, με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 23 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
  2. Μη αναπροσαρμογή, λόγω της παρόδου χρόνου, της πιστωτικής υποχρέωσης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων της εταιρίας THALES NEDERLAND B.V., με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
  3. Μη νόμιμη μείωση της κάλυψης ποσοστού προγραμμάτων υποκατασκευής ή αγοράς από 50% σε 40% της πιστωτικής αξίας της Σύμβασης 09/03, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.
  4. Μη νόμιμη αναγνώριση πιστωτικού πλεονάσματος στην εταιρία THALES NEDERLAND B.V., εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.
  5. Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο τη δωρεάν παροχή υλικών και υπηρεσιών προς το Πολεμικό Ναυτικό, που όμως αποτελούσαν αντικείμενο έτερου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, στο οποίο τα εν λόγω υλικά και υπηρεσίες χαρακτηρίζονταν ως αντικείμενο υποκατασκευαστικού έργου, με αποτέλεσμα τη μη συνομολόγηση αντίστοιχου νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ.
  6. Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την άμεση επένδυση σε ελληνική αμυντική εταιρία, η οποία όμως χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την απόκτηση υφιστάμενης εταιρίας αξίας πολλές φορές υποπολλαπλάσιας της χρησιμοποιηθείσας επένδυσης, με αποτέλεσμα την επαύξηση της ιδιωτικής περιουσίας της οικογένειας στην οποία ανήκε η εταιρία που ενεπλάκη στην επένδυση και τη μη συνομολόγηση νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.