05 Ιανουαρίου 2016

Μας τρολάρουν και τα Σκόπια: Κοινές περιπολίες Ούγγρων, Σέρβων και Κροατών στα σύνορα με την Ελλάδα

Η υπό παραίτηση κυβέρνηση της γειτονικής χώρας σχηματίζει κλοιό κατά των προσφύγων, οι οποίοι εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος – Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία ετοιμάζονται να ενισχύσουν, με τη σειρά τους, τις περιπολίες των Σκοπιανών

Σε νέα προκλητική ενέργεια κατά της Ελλάδας προέβη η υπό παραίτηση κυβέρνηση των Σκοπίων, καταθέτοντας αίτημα σε τουλάχιστον έξι χώρες για κοινές περιπολίες στα σύνορα με την Ελλάδα, ούτως ώστε να μην εισέρχονται στα εδάφη της οι πρόσφυγες που καταφτάνουν κατά χιλιάδες σε καθημερινή βάση.

Αστυνομικοί από την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Κροατία διενεργούν ήδη περιπολίες, από κοινού με αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπιων, κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Γευγελής-Ειδομένης, με σκοπό τον έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν  εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

Περίπου 20 αστυνομικοί από τη Σερβία και άλλοι δέκα από την Κροατία βρίσκονται στα σύνορα εδώ και μερικές ημέρες, ενώ την Τρίτη έφθασαν και 31 αστυνομικοί από την Ουγγαρία, εφοδιασμένοι με θερμικές κάμερες για παρατηρήσεις σε μεγάλες αποστάσεις. Οι αστυνομικοί από την Ουγγαρία θα παραμείνουν στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει απευθύνει σχετικό αίτημα σε σειρά χωρών για την αποστολή αστυνομικών, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα σύνορα με την Ελλάδα. Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποστείλουν αστυνομικές δυνάμεις η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τσεχία και κάποιες ακόμη χώρες, με τις οποίες η κυβέρνηση της χώρας διεξάγει σχετικές συνομιλίες.

Τα Σκόπια έχουν ανυψώσει δύο συρμάτινους φράχτες στα σύνορα με την Ελλάδα (στα σημεία μεταξύ Γευγελής-Ειδομένης και Μετζίτλια-Νίκης) με σκοπό τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.