04 Ιανουαρίου 2016

Μαχητικά, Απάτσι, πολεμικά πλοία και στρατιώτες με το δάχτυλο στη σκανδάλη -Αυτή είναι η δύναμη πυρός της Σαουδικής Αραβίας [εικόνες]

Η Μέση Ανατολή είναι στα πρόθυρα του Ιερού πολέμου με τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, κάτι που μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες.
Με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή το Business Insider «μέτρησε» τη στρατιωτική δύναμη της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι μία από τις πιο δυνατές στη Μέση Ανατολή.
Ενδεικτικό είναι πως το 25% του προϋπολογισμού, δηλαδή 80 δισεκατομμύρια δολάρια, πηγαίνει σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Η Σαουδική Αραβία έχει μεγάλη δύναμη στον «αέρα» με περισσότερα από 300 μαχητικά. Ανάμεσα τους και τα αμερικανικής κατασκευής F-15s. Επιπλέον στην εναέρια δύναμή της βρίσκονται και είναι ετοιμοπόλεμα τα Eurofighter Typhoons


Σε ότι αφορά τον αριθμό των στρατιωτών που διαθέτει η Σαουδική Αραβία αξίζει να σημειωθεί πως 440.000 αποτελούν το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας, ενώ από αυτούς οι 225.000 είναι ετοιμοπόλεμοι.


Επιπλέον πάνω από 100.000 άτομα αποτελούν την εθνική φρουρά, η οποία είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εθνική απειλή.

Φυσικά η Σαουδική Αραβία δεν θα μπορούσε να μην είναι «θωρακισμένη» στο έδαφος, αφού είναι εφοδιασμένη με 442 M1A2 Abrams τανκς, αμερικανικής κατασκευής.



Τη δύναμη πυρός της Σαουδικής Αραβίας συμπληρώνουν και 82 AH64D ελικόπτερα Απάτσι.


Στο πολεμικό Ναυτικό υπηρετούν 40.000 μέλη όπως και στην Αεροπορία εξάλλου. Η πολεμική θαλάσσια δύναμη της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σε στάδιο εκσυχρονισμού, καθώς έχει υπογράφει συμφωνία ύψους 11,25 δισ. δολαρίων για την κατασκευή τεσσάρων πολεμικών πλοίων Lockheed Martin.


Στο πλαίσιο της αναβάθμισης, η Σαουδική Αραβία θα αποκτήσει και πολεμικά πλοία, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να επιχειρούν κοντά στις ακτές.


Η Σαουδική Αραβια είναι όμως πλήρως εξοπλισμένη και σε πυραυλικά συστήματα με τα κινεζικής κατασκευής DF - 21 και DF - 3 Dongfeng .


Ετοιμοπόλεμο είναι και το πυροβολικό, με περισσότερα από 750 οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων 50 αμερικανικής κατασκευής M270 τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν τις εχθρικούς στόχους από απόσταση 300 χλμ.