03 Ιανουαρίου 2016

ΦΩΤΟ-Είδηση για Πούλιτζερ από Φυλλάδα των Συντακτών

Καταρρίπτεται – Η φωτογραφία με την ιεραρχία σε μια αγέλη λύκων.
Κυκλοφορεί από, 17 Δεκ 2015, μια φωτογραφία μιας μεγάλης αγέλης λύκων στο facebook και εξηγεί την ιεραρχία στην αγέλη των λύκων. Τα εξηγεί όμως σωστά ή είναι hoax;

Ας δούμε τι ισχυρίζονται…


Τι αποκαλύπτει μια φωτογραφία !
Η φωτογραφία δείχνει την ιεραρχία σε μια αγέλη λύκων.
Οι τρεις πρώτοι λύκοι είναι οι πιο αδύναμοι και άρρωστοι. Αυτοί που ρυθμίζουν το βάδισμα. Αν αντιστραφεί η σειρά, θα μείνουν πίσω θα χαθούν. Στην περίπτωση ενέδρας, είναι οι πρώτοι που θα χαθούν. Πηγαίνοντας μπροστά, ανοίγουν το δρόμο μέσα στο χιόνι και το πατικώνουν. Πίσω τους ακολουθούν πέντε ισχυροί λύκοι σχηματίζουν την πρωτοπορία, ενώ στη μέση, είναι ο πλούτος της αγέλης, 11 θηλυκές, στη συνέχεια, άλλοι πέντε λύκοι σχηματίζουν τα μετόπισθεν. Και τελευταίος, σχεδόν απομονωμένος από την αγέλη, είναι ο αρχηγός-ηγέτης, θα πρέπει να επιτηρεί την αγέλη, να την ελέγχει άμεσα, να συντονίζει και να δίνει τις απαραίτητες εντολές.


Οι παραπάνω ισχυρισμοί, δεν άργησαν να αναπαραχθούν και σε διάφορα blogs.


Το είδαμε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ

Αν και οι λύκοι έχουν ιεραρχία στην αγέλη, ποτέ δεν έχει καταγραφεί η παραπάνω συμπεριφορά σε αγέλη λύκων. Το hoax ξεκίνησε από Ρώσικα blogs το 2014 και τώρα κυκλοφορεί και στα ελληνικά blogs.

ΠΗΓΗ

Η αγέλη των λύκων αποτελείται από το κυρίαρχο ζευγάρι (άλφα αρσενικό και άλφα θηλυκό) και απογόνους διάφορων γενεών, του κυρίαρχου ζευγαριού. Η αγέλες συνήθως δεν έχουν πάνω από 10-11 ζώα, που αποτελούνται από το κυρίαρχο ζευγάρι, 3-6 νεαροί απόγονοι και τα κουτάβια μέχρι ενός έτους. Σπάνια και σε περιπτώσεις εποχών με μεγάλη επάρκεια τροφής, οι απόγονοι πολλών γενεών μένουν στην αγέλη ή η αγέλη να απαρτίζεται από 2-3 οικογένειες, με αποτέλεσμα να φτάσει σε μεγαλύτερους αριθμούς 20-30 ζώων. Το κυρίαρχο αρσενικό είναι ο απόλυτος αρχηγός της αγέλης, εξουσιάζοντας ακόμη και το κυρίαρχο θηλυκό, το οποίο με την σειρά του επιβάλλεται στα νεαρά άτομα.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Η φωτογραφία με την τεράστια αγέλη των λύκων είναι πραγματική και λήφθηκε από τον Chadden Hunter στο Wood Buffalo National Park στη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ Frozen Planet, και βλέπουμε πρώτο το κυρίαρχο άλφα θηλυκό και από πίσω την υπόληψη αγέλη, να ταξιδεύουν σε σειρά στο βαθύ χιόνι, για να εξοικονομούν ενέργεια.


http://www.theguardian.com/environment/gallery/2011/oct/19/bbc-frozen-planet-in-pictures

http://lmtribune.com/blogs/scrawl_of_the_wild/article_19e6b246-1550-11e1-aef1-001a4bcf6878.html?mode=story

Υπάρχει και ένα εντυπωσιακό βίντεο με την συγκεκριμένη τεράστια αγέλη να κυνηγούν βίσονες. Αξίζει να το δείτε.


Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε ανυπόστατους ισχυρισμούς, που κάποιος φαντάστηκε και τους ταίριαξε με μια πραγματική φωτογραφία.
Όπως θα καταλάβατε ήδη, οι ισχυρισμοί που συνοδεύουν την παραπάνω φωτογραφία, καταρρίπτονται. Ποτέ δεν έχει καταγραφεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά σε αγέλη λύκων.