20 Ιανουαρίου 2016

ΜΑ ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΤΩΡΑ! Καραγκούνης: «Να μας πουν με ποια ανταλλάγματα και τι επιτόκιο συμφώνησαν να μας δανείσει η Κίνα»

H χθεσινή συνέντευξη του τέως ΥΠΟΙΚ προκάλεσε τα πυρά του βουλευτή Κώστα Καραγκούνη - Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ίδιο θέμα θα υποβάλουν εντός των επόμενων ημερών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ώστε να πέσει φως στην ταραγμένη αυτή περίοδο

Τα πυρά βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και σειρά ερωτημάτων ξεσήκωσε η χθεσινή συνέντευξη του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο ΣΚΑΪ και τον Αλεξη Παπαχελά. Ο τέως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης σε παρέμβαση του στο Facebook αναρωτιέται «με τι επιτόκιο και ποια ανταλλάγματα είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση να δανειστεί από την Κίνα, δεδομένου ότι ήδη η Ελλάδα δανείζεται από τους εταίρους της με επιτόκιο λιγότερο του 0,5%. Κι αυτά όταν τότε το επιτόκιο δανεισμού στις αγορές για την Ελλάδα ήταν τότε πάνω από 10%».

«Αφήστε δε το κορυφαίο… θα εκβίαζε τους δανειστές με κούρεμα 27 δις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Το ομόλογο που έληγε τον Ιούλιο του 2015 δεν ήταν ύψους 27 δις αλλά 3,5 δις ευρώ. Να θυμίσω ότι το ομόλογο αυτό είχε αγοραστεί σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική του αξία και ως γνωστόν η διαφορά επιστρέφεται από τους εταίρους ως κέρδος στην Ελλάδα. Συμπέρασμα: με ένα ήδη κουρεμένο ομόλογο 3,5 δις ευρώ, ο κύριος Βαρουφάκης και η κυβέρνηση Τσίπρα απειλούσαν με Grexit την ΕΚΤ και τους εταίρους μας παίζοντας στην ουσία στα ζάρια την Ελλάδα και το μέλλον της. Σήμερα, έξι μήνες μετά, η άθλια κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύει περίτρανα την «επιτυχία» της θεωρίας παιγνίων του κου Τσίπρα και του κου Βαρουφάκη», συμπληρώνει ο βουλευτής.

Την ίδια στιγμή προς ερώτηση προς τον πρωθυπουργό προσανατολίζονται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ώστε να πέσει φως στην ταραγμένη αυτή περίοδο και να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες. Η σχετική κίνηση πιθανότατα θα γίνει εντός των επόμενων ημερών.

Δημήτρης Μαρκόπουλος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ