21 Ιανουαρίου 2016

Το «άλλο» Νταβός -Χλιδή, σκι και ατέλειωτες μπουτίκ [εικόνες]

Το Νταβός δεν είναι μόνο το Οικονομικό Φόρουμ, όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο οι ισχυροί του κόσμου για να συζητήσουν τις οικονομικές εξελίξεις.
Είναι επίσης μια πανέμορφη πόλη, με μακρά ιστορία. Το Νταβός είναι ο μεγαλύτερος σταθμός για σκι της Ελβετίας και η πιο ψηλή πόλη της Ευρώπης, αφού είναι χτισμένη στα 1.600 μ. Υψόμετρο, σχεδόν κολημμένη σε πανύψηλες κορυφές των Αλπεων που εγγίζουν τα 3.000 μ. Ύψος.

Το Νταβός έχει τρεις πίστες σκι που προσελκύουν αγώνες, φυσικά, αλλά και χιλιάδες σκιέρ από όλο τον κόσμο. Καθαρός αέρας, άπειρες δυνατότητες για αθλητικές δραστηριότητες, μαγευτικά τοπία και χλιδάτη αρχιτεκτονική είναι τα μυστικά του Νταβός.



Το σημείο κατοικείται αδιάλλειπτα από τον 13ο αιώνα, όταν έφτασαν εκεί οι σκληροτράχηλοι Walser, βουνήσιοι συνηθισμένοι σε εχθρικά και απομονωμένα μέρη.
Το 1860 κάποιος γιατρός Alexandre Spengler έγραψε μια συνταγή σε ασθενή του με φυματίωση να μείνει στο Νταβός για να θεραπευτεί. Από τότε, χιλιάδες πλούσιοι ασθενείς κατέκλυσαν την πόλη για να θεραπεύσουν ή να γεμίσουν τα πνευμόνια τους με τον καθαρό και κρύο αέρα του Νταβός, ο οποίος φημίζεται γιατί είναι από τους πιο ξηρούς αέρηδες του κόσμου.
Διάφοροι διάσημοι κατακλύζουν το Νταβός, ανάμεσά τους και ο γερμανός συγγραφέας Τόμας Μαν, ο οποίος πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929, και συνοδεύει τη σύζυγό του για θεραπεία εκεί. Εγραψε το 1912 το «Μαγικό Βουνό», μέσα στη χλιδάτη βίλα Am Stein, δίπλα στο σανατόριο Waldsanatorium το οποίο σήμερα μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο Waldhotel Bellevue.
Στην κοιλάδα που διατρέχει ο ποταμός Landwasser, το Νταβός διαθέτει, επίσης, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθεσίες για σκι, την οποία επισκέπτονται ετησίως περίπου 3 εκατομύρια άνθρωποι. Μιλάμε για πίστες 320 χιλιομέτρων, για 75 χιλιόμετρα ski de fond. Σήμερα, ο τουρισμός εκπροσωπεί το 70% του πλούτου της μικρής πόλης.
Το Νταβός είναι χωρισμένο σε δύο κοινότητες που απέχουν μεταξύ τους μερικά χιλιόμετρα. Το Davos-Platz που είναι το διοικητικό κέντρο και το Davos-Dorf, που είναι και το πιο ενδιαφέρον για τους τουρίστες. Εχει ιστορικά κτίρια από τον 16ο αιώνα, ειδικά την εκκλησία και το δημαρχείο, καθώς και μια φυσική λίμνη, μεγάλης ομορφιάς.

Ξενοδοχεία, καζίνο, ατελείωτες μπουτίκ πολυτελείας, άριστη υποδομή και ξενοδοχεία πρωτοφανούς χλιδής δίνουν την εικόνα ενός τυπικού, πλούσιου και ιστορικού μέρους της Ελβετίας.

Η χρυσή μπάλα είναι το ξενοδοχείο Intercontinental:

Από το 1971, το Νταβός φιλοξενεί και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ( WEF "World Economic Forum") το οποίο συγκεντρώνει τους ισχυρούς του κόσμου, στην πολιτική και την οικονομία. Περίπου 2.000 άτομα φιλοξενούνται στην πόλη. Δεν συζητούν μόνο για οικονομία ή πολιτική. Το WEF γράφει και ιστορία καθώς εκεί το 1990 ο Χέλμουτ Κολ διαπραγματεύτηκε με τους ηγέτες της Ανατολικής Γερμανίας την οριστική επανένωση των δύο χωρών. Εκεί, επίσης, το 1994, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες συναντήθηκε με τον Γιασέρ Αραφάτ, σε μια ιστορική συνάντηση.

Πανοραμική θέα του Νταβός: