11 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΜΑΛ@ΚΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ! Σάλος με «ρατσιστικά» εξώφυλλα που δείχνουν γυμνές γυναίκες

Το περιοδικό Focus και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung κυκλοφόρησαν με εικόνες γυναικών που είχαν μαύρα αποτυπώματα χεριών στο γυμνό κορμί τους

Σάλο προκάλεσαν στη Γερμανία το περιοδικό Focus και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που κυκλοφόρησαν έχοντας στο εξώφυλλο και στο πρωτοσέλιδό τους αντίστοιχα εικόνες γυμνών γυναικών με μαύρα αποτυπώματα χεριών.
Σε μία προσπάθειά τους να καταδικάσουν όσα δραματικά σημειώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κολωνίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν περίπου 1.000 άνδρες επιτέθηκαν σεξουαλικά σε περισσότερες από 650 γυναίκες, τα γερμανικά έντυπα προχώρησαν στην κυκλοφορία τους με τα επίμαχα εξώφυλλα προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Με τίτλο «Οι γυναίκες καταγγέλλουν» και υπότιτλο «Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις των μεταναστών: Είμαστε ακόμη ανεκτικοί ή ήδη τυφλοί;», το περιοδικό Focus κυκλοφορεί παρουσιάζοντας μία λευκή γυμνή γυναίκα, η οποία φέρει μαύρα αποτυπώματα χεριών στο κορμί της.

Δεν ήταν λίγοι, λοιπόν, όσοι κατηγόρησαν τους αρμοδίους για «σεξισμό» και «ρατσισμό», ενώ δριμεία ήταν η κριτική που άσκησαν δημοσιογράφοι άλλων γερμανικών εντύπων για την επιλογή των εξωφύλλων.

Η δημοσιογράφος Άνια Ρούτζελ του ανταγωνιστικού Spiegel έγραψε: «Μαύρα αποτυπώματα χεριών σε λευκή γυμνή γυναίκα. Το Focus είναι τέτοιο σκουπίδι που δεν μπορείς ούτε να κάνεις παρωδία για αυτό».

Άλλοι δημοσιογράφοι κάλεσαν τους πολίτες να μην αγοράσουν το περιοδικό με έναν εκδότη να περιγράφει το εξώφυλλο «αηδιαστικά σεξιστικό και ρατσιστικό».

Βέβαια, ο αρχισυντάκτης του εντύπου, Ούλριχ Ράιτς, έσπευσε να υπερασπιστεί την επιλογή της φωτογραφίας υποστηρίζοντας ότι ήθελε απλώς «να συμβολίσει αυτό που συνέβη στην Κολωνία. Δείχνουμε σαν συμβολική αναπαράσταση όσα συνέβησαν στα θύματα, με μία γυναίκα που έγινε αντικείμενο του σεξ και ταπεινώθηκε, αλλά που είναι αποφασισμένη να αντεπιτεθεί».

Από την άλλη, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ), κυκλοφόρησε έχοντας στο πρωτοσέλιδό της ένα σκίτσο που απεικονίζει δύο γυμνά γυναικεία πόδια, ανάμεσα στα οποία υψώνεται ένα μαύρο χέρι.

Το επίμαχο εξώφυλλο συνοδεύεται από ένα άρθρο ψυχολόγου που υποστηρίζει ότι για τους νέους μουσουλμάνους η κάθε συνάντηση με γυναίκες έχει έντονη σεξουαλική χροιά.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Βόλφγκανγκ Κραχ παραδέχθηκε πως η εικόνα θα μπορούσε να ερμηνευτεί από κάποιους σαν προσπάθεια να περάσει η εικόνα του γυναικείου σώματος ως αντικείμενο του σεξ και σαν να υπάρχει η πρόθεση να συνδεθεί η σεξουαλική βία με το χρώμα του δέρματος.

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το σκίτσο μπορεί να δυσαρέστησε τους αναγνώστες και ζητούμε συγγνώμη για αυτό», πρόσθεσε ο αρχισυντάκτης της Süddeutsche Zeitung.




Δανάη Δασοπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ