28 Ιανουαρίου 2016

«Ένα χαμόγελο δεν είναι πρόσκληση για σεξ» λέει ο Δανός που δεν θέλει πρόσφυγες στο μαγαζί του

Ο Tom Holden Jensen είναι ο Δανός ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου που απαγόρευσε πρόσφατα στους πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν να πηγαίνουν στο μαγαζί του, αν δεν μιλούν Δανικά, Αγγλικά ή Γερμανικά - Πώς αιτιολογεί ο ίδιος την απόφασή του; - Γιατί προτιμά να πάει φυλακή, παρά να ανακαλέσει;Ο Δανός Tom Holden Jensen είναι ο 34χρονος ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου Buddy Holly, στην πόλη Soenderborg, στο βόρειο τμήμα της χώρας, που έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο με την απόφαση που πήρε πρόσφατα να μην μπαίνουν στο μαγαζί του πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν, αν δεν μιλούν Δανικά ή Αγγλικά ή Γερμανικά.

Την σχετική απόφαση μιμήθηκαν και άλλα νυχτερινά κέντρα στην χώρα, παρόλο που, σύμφωνα με τον νόμο για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, η ενέργεια του Jensen είναι παράνομη και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με φυλάκιση έξι μηνών. Όμως, σε συνέντευξη που έδωσε ο 34χρονος στην εφημερίδα Daily Mail, ανέφερε ότι δεν θα κάνει πίσω και προτιμά να πάει φυλακή, παρά να δέχεται πρόσφυγες στο μαγαζί του.

Ο Jensen στην είσοδο του νυχτερινού κέντρου


Ο Jensen τόνισε ότι δεν είναι ρατσιστής, αλλά αναγκάστηκε να πάρει την παραπάνω απόφαση, όταν άντρες της ασφάλειας του μαγαζιού του ανέφεραν ότι πολλές γυναίκες παραπονέθηκαν πως καθώς χόρευαν πρόσφυγες «τις βίασαν με τα χέρια τους επάνω στο δάπεδο του μαγαζιού» και παρά τις φωνές τους για να σταματήσουν εκείνοι συνέχιζαν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι μεγάλη πρόκληση να έχει κανείς να αντιμετωπίσει μεγάλες ομάδες προσφύγων που αγγίζουν τις γυναίκες και τις παρενοχλούν σεξουαλικά.

«Ένα χαμόγελο δεν είναι πρόσκληση για σεξ», δήλωσε ο Jensen, που είναι και τοπικός σύμβουλος με το συντηρητικό Δεξιό κόμμα Venstre, που έρχεται τρίτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στη Δανία.

Στην χώρα, μόνο το 2015, εισήλθαν και ζήτησαν άσυλο περισσότεροι από 21.000 πρόσφυγες ενώ στην πόλη Soenderborg με 27.000 πληθυσμό, το περασμένο έτος έφτασαν 3.000 πρόσφυγες. Η Δανία σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το τεράστιο κύμα προσφύγων που αδυνατεί να διαχειριστεί ψήφισε την Τρίτη έναν αμφιλεγόμενο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα κατάσχονται τα χρήματα και τα τιμαλφή των μεταναστών, με εξαίρεση όσα έχουν για τους κατόχους τους συναισθηματική αξία.