08 Ιανουαρίου 2016

«Ανοίγουν» την πόρτα για επιστροφή των επίορκων μετά το «άδειασμα» Ρακιντζή

Αίσθηση συνεχίζει να προκαλεί η υπόθεση του Λέανδρου Ρακιντζή, έπειτα από την απόφαση «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει μη νόμιμη την παράταση της θητείας του ως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν μπορεί να περάσει πλέον απαρατήρητο το γεγονός ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ αμφισβητούνται διάφορες ενέργειες και προσφυγές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και επίτιμου Αρεοπαγίτη Λέανδρου Ρακιντζή, δηλαδή οι αποφάσεις εκείνες που αφορούν την τιμωρία και την εκδίωξη κρατικών υπαλλήλων που παραβίασαν τους νόμους.

Επί της ουσίας οι επίορκοι θα βγουν «λάδι», εάν από την Ολομέλεια υιοθετηθούν οι απόψεις που δέχθηκε το Γ’τμήμα του ΣτΕ.

Το ζήτημα αυτό προέκυψε, καθώς διάφοροι εκπαιδευτικοί, γιατροί, εφοριακοί, δημοτικοί υπάλληλοι κ.λπ. οι οποίοι βρέθηκαν στη «φάκα» του κ. Ρακιντζή, έθεσαν θέμα αυτοδίκαιης λήξης της θητείας του επιθεωρητή και μη νόμιμης άσκησης προσφυγών εναντίον τους στις περιπτώσεις εκείνες που τα πειθαρχικά συμβούλια επέβαλαν χαμηλές ποινές στους επίορκους.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει με σθένος ότι πρέπει να επιτευχθεί η κάθαρση και στο Δημόσιο τομέα, προκειμένου να εξαλειφθούν οι πελατειακές σχέσεις.

Η υπόθεση αυτή δεν πρόκειται απλά για ένα θέμα δικαστικού χαρακτήρα, ούτε όμως ένα ζήτημα που περιορίζεται στα όρια του ΣτΕ, αλλά ένα ηθικό και πολιτικό πρωτίστως στοίχημα, που απαιτεί πλήρη διαφάνεια και σοβαρότητα από μια κυβέρνηση που «αγωνίζεται», όπως υποστηρίζει, για ένα πιο δίκαιο σύστημα στο Δημόσιο.