15 Ιανουαρίου 2016

ΨΗΝΕΤΑΙ Η Κ@ΛΟΤΟΥΜΠΑ! Προς αλλαγή στάσης η κυβέρνηση για τις Σκουριές;

Παράθυρο για να «ανοίξουν» οι Σκουριές άφησε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, την ώρα μάλιστα που ο Καναδός πρέσβης, Keith Morill φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

«Θέλουμε διάλογο και συντεταγμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα λυθούν τα 3-4 προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι η το θέμα με την Eldorado Gold δεν έχει κλείσει, ή τουλάχιστον πρόκειται να ανοίξει εκ νέου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επένδυση, η Καναδική εταιρεία θα «πρέπει να φτιάξει το εργοστάσιο κάθετης παραγωγής και να τηρεί περιβαλλοντικούς κανόνες». Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση τράβηξε στα άκρα την κόντρα με την Ελληνικός Χρυσός, επιβάλλοντας πρόστιμο της τάξης του 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σταθάκης εξαπέλυσε τα πυρά του προς την Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Αν θεωρείτε ότι φταίει η κυβέρνηση, εσείς γιατί δεν τα λύσατε και δεν προχώρησε η επένδυση όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα; Εκτός αν υπογράφεται μία συμφωνία η οποία τελεί υπό διαρκή αίρεση από την πλευρά της εταιρείας. Αλλά αυτό πλήττει το δημόσιο συμφέρον»!

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι  σε ξενοδοχειακή εταιρεία τη Χαλκιδικής τοποθετήθηκαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές με 500 εκατ. ευρώ. «Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν τοποθετηθεί επενδυτικά κεφάλαια σε υπάρχουσες, λειτουργούσες ξενοδοχειακές μονάδες», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο δήλωσε ότι ήδη έχει γίνει διαβούλευση με 150 φορείς και «θα είναι πολύ απλός, αντιγραφειοκρατικός, θα δίνει σταθερό φορολογικό καθεστώς στις επιχειρήσεις για 7 χρόνια».

Σε επιβεβαίωση των επαφών του Καναδού πρέσβη με την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Keith Morrill.

Ο υπουργός Επικρατείας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα καλωσορίζει τις καναδικές επενδύσεις στη χώρα, πάντα υπό την προϋπόθεση της από πλευράς τους αυστηρής τήρησης της νομιμότητας.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκαν οι ραγδαία αναπτυσσόμενες διμερείς σχέσεις στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού, καθώς και ο διαχρονικός ρόλος της ελληνικής ομογένειας του Καναδά ως γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών. Τονίστηκε η σημασία που αποδίδουν τόσο η νέα καναδική όσο και η ελληνική κυβέρνηση στην υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης και όχι λιτότητας, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η απόφαση του Καναδά για επανεγκατάσταση 25.000 Σύρων προσφύγων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιδείξει απροθυμία να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο προσφυγικό.

Αλέξανδρος Διαμάντης
http://www.liberal.gr/arthro/28733/politiki/2016/pros-allagi-stasis-i-kubernisi-gia-tis-skouries.html