29 Ιανουαρίου 2016

«Πόλεμος» Κίνας με Σόρος –Γιατί κατηγορεί τον μεγαλοεπενδυτή το Πεκίνο

Μια δημόσια αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τζορτζ Σόρος και της δεύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, της Κίνας, με το Πεκίνο να κατηγορεί τον μεγαλοεπενδυτή ότι έχει κηρύξει τον πόλεμο στο εθνικό τους νόμισμα, το Γουάν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 85χρονος ουγγρικής καταγωγής μεγιστάνας βρίσκεται υπό κριτική για νομισματικούς πολέμους και προσπάθεια χειραγώγησης της παγκόσμιας οικονομίας. Από την γνωστή του εμπλοκή στον πόλεμο της βρετανικής λίρας στις αρχές της δεκαετίας του 90 μέχρι και την συνομωσιολογία γύρω από τον ρόλο του στην πρόσφατη ευρωπαϊκή κρίση του ευρώ, ο Σόρος είναι εξοικειωμένος με παρόμοιες κατηγορίες.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης όμως του επιτίθενται για πρώτη φορά με τέτοιον συντονισμένο τρόπο. Το κρατικό κανάλι της Κίνας ενημέρωσε τους τηλεθεατές του ότι «ο Σόρος έχει κηρύξει τον πόλεμο έναντι του Γουάν», ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, απέρριψε τα σχόλια του Σόρος για την κινεζική οικονομία υπενθυμίζοντας ότι «έχει προβλέψει πολλες φορές στο παρελθόν και ανεπιτυχώς την κατάρρευση της οικονομίας μας».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Σόρος δήλωσε ενώ βρισκόταν στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι «η Κίνα κατευθύνεται προς νέα προβλήματα....και είναι αναπόφευκτο ότι σύντομα θα έρθει η ώρα της απότομης προσγείωσης».

Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν καθώς φαίνεται τους Κινέζους με το Xinhua να κατηγορεί ότι «είτε οι επενδύτες δεν έχουν διαβάσει καλά το μάθημα τους, είτε εσκεμμένα προσπαθούν να δημιουργήσουν πανικό» και την εφημερίδα Global Times να κατηγορεί «τους δυτικούς που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους για το χάλι της παγκόσμιας οικονομίας».
Μόλις λίγες μέρες πριν η People Daily, που θεωρείται το επίσημο όργανο προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας εκδόθηκε με πρωτοσέλιδο που απαξίωνε τον Σόρος, «Κήρυξη πολέμου στο Κινέζικο Νόμισμα; Χα χα χα!»
Ο Σόρος πάντως επιμένει ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η καθυστέρηση στην υιοθέτηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων έχει δημιουργήσει.