23 Ιανουαρίου 2016

De Standaard: Για δημόσιες σχέσεις στο Νταβός ο Τσίπρας, αλλά δεν ποντάρει στον Schaeuble

Σε εκστρατεία δημοσίων σχέσεων επιδίδεται στο Νταβός ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρει στο σημερινό φύλλο της η βελγική εφημερίδα De Standaard, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι “είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να ποντάρει στη βοήθεια του Σόιμπλε”.

Αναφέρεται ειδικότερα πως ο Α. Τσίπρας επιχειρεί να αξιοποιήσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους στο Νταβός προκειμένου να εξασφαλίσει ερείσματα ανάμεσα στους δανειστές, τη στιγμή που εντείνεται στους κόλπους της κυβέρνησής του η ανησυχία ότι θα ζητηθούν επιπλέον μέτρα λιτότητας από την Αθήνα.

Όπως σημειώνεται, δεν αποκλείεται καθόλου το ΔΝΤ, που διαθέτει την πλέον αδιάλλακτη στάση, να ζητήσει νέες περικοπές επειδή πιστεύει ότι το κόστος του Ασφαλιστικού συστήματος επιβαρύνει υπερβολικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό ο Α. Τσίπρας προσπαθεί να πείσει τους δανειστές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας και επιθυμεί την απεμπλοκή του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Κάτι που όμως βρίσκει κάθετα αντίθετο τον Σόιμπλε ο οποίος, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τάσσεται υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με το σκεπτικό ότι την σχετική απόφαση είχε επικυρώσει το γερμανικό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν θα είναι καθόλου εύκολο να ληφθούν αποφάσεις ερήμην του.

Στη συνέχεια αφού περιγράφεται αναλυτικά η γνωστή στιχομυθία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, γίνεται αναφορά σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Α. Τσίπρας είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των δανειστών.

Καταλήγοντας η εφημερίδα διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά ότι η Ευρώπη θα υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση απέναντι στην Ελλάδα επειδή αυτή τη στιγμή έχει άλλες “σκοτούρες”, όπως το Brexit και την προσφυγική κρίση.