19 Ιανουαρίου 2016

Γερμανία: Πρώην μέλη της RAF ύποπτοι για απόπειρα ένοπλης ληστείας

Τρία πρώην μέλη της ακροαριστερής γερμανικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) πιστεύεται ότι συμμετείχαν σε μια ένοπλη ληστεία σε ένα θωρακισμένο φορτηγάκι χρηματαποστολής πέρσι το καλοκαίρι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Από το σημείο της επίθεσης, που σημειώθηκε στα προάστια της Βρέμης στις 6 Ιουνίου 2015, οι αστυνομικοί συνέλεξαν DNA το οποίο ταυτοποιήθηκε με εκείνο τριών φυγόδικων μελών της RAF, ανέφερε η εισαγγελία της πόλης Φέρντεν που έχει αναλάβει τις έρευνες.

Η Φράξια Κόκκινος Στρατός διαλύθηκε το 1998.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι δράστες, που ήταν οπλισμένοι με αυτόματα και εκτοξευτήρες ρουκετών, επιχείρησαν να καταλάβουν το θωρακισμένο όχημα. Δεν πέτυχαν όμως τον στόχο τους και αναγκάστηκαν να φύγουν άπρακτοι.

Η αστυνομία θεωρεί υπόπτους στην υπόθεση αυτή την Ντανιέλα Κλέτε, 57 ετών, τον Ερνστ-Φόλκερ Βίλχεμ Στάουμπ, 58 ετών και τον Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ, άγνωστης ηλικίας. Σε βάρος των τριών έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης με τις κατηγορίες της απόπειρας δολοφονίας και της απόπειρας ληστείας.

"Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ομοσπονδιακή εισαγγελία (αρμοδιότητα της οποίας είναι οι υποθέσεις που αφορούν θέματα τρομοκρατίας) ερευνά αυτά τα τρία πρόσωπα, μεταξύ άλλων και λόγω της υποτιθέμενης συμμετοχής τους στη RAF", υπογράμμισε η εισαγγελία. Σύμφωνα πάντα με τις αρχές, πιστεύεται ότι οι τρεις τους είχαν διαπράξει μια βομβιστική επίθεση στο κέντρο κράτησης του Βάιτερστατ, στις 27 Μαρτίου 1993.

Οι εισαγγελείς δεν πιστεύουν ότι το κίνητρο της επίθεσης στο θωρακισμένο όχημα ήταν η τρομοκρατία, αλλά ότι οι τρεις φυγόδικοι "προσπαθούσαν να βρουν πόρους για να επιβιώσουν στην παρανομία".

Η Φράξια Κόκκινος Στρατός, που ήταν γνωστή και ως "Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ" από τα ονόματα των ιδρυτών της, του Αντρέας Μπάαντερ και της Ούλρικε Μάινχοφ, σκότωσε περίπου 30 ανθρώπους από το 1971 μέχρι το 1991, μεταξύ των οποίων πολλούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας.