21 Ιανουαρίου 2016

ΝΔ: Ψάχνουν κατάλληλο timing για Εξεταστική κατά Βαρουφάκη

Στη Συγγρού είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν διερεύνηση ώστε να καταλογιστούν ευθύνες για τη ζημιά στην οικονομία, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Πρώτο Θέμα» - Δεν βιάζονται να καταθέσουν αίτημα για να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός από το Ασφαλιστικό και τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Το κατάλληλο πολιτικό timing για να κινηθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία να διερευνήσει τις ευθύνες του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη αναζητούν στη Νέα Δημοκρατία, η οποία εντός της ημέρας αναμένεται να αποκτήσει τους νέους συντονιστές και τομεάρχες που θα αναλάβουν να υλοποιήσει την επαγγελία του νέου προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη για «σκληρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση».

Μετά και τις νέες αποκαλύψεις που έκανε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης για τα «άφρονα», όπως υποστηρίζουν στη ΝΔ, παιχνίδια που παίχθηκαν σε βάρος της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για δικαίωση του προέδρου του κόμματός τους, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι, εφόσον εκλεγεί αρχηγός, θα ζητήσει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή.

Τον περασμένο μήνα, με αφορμή τα όσα περιείχοντο στο ντοκιμαντέρ του βρετανικού Channel 4, ο κ. Μητσοτάκης, με αποκλειστική του δήλωση στο «Πρώτο Θέμα» της 27ης Δεκεμβρίου, εστιάζοντας σε παλαιότερη αρθογραφία του κ. Βαρουφάκη με την οποία υποστήριζε την ανάγκη να «αφελληνιστούν» οι ελληνικές τράπεζες είχε, κατά την έκφρασή του, ξεκαθαρίσει τα εξής: «Με εμένα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αυτά δεν θα ξεχαστούν».

«Εγγυώμαι ότι θα διερευνηθούν από μια εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής, η οποία θα κληθεί να αξιολογήσει κατά πόσο η προφητεία του κ. Βαρουφάκη εκπληρώθηκε στο ακέραιο από μνημειώδη αδεξιότητα ή βάσει σχεδίου», τόνιζε ο νυν πρόεδρος της ΝΔ που κατέληγε. «Και βέβαια, να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.».

Υπό το φως και των όσων ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη της περασμένης Τρίτης στον Σκάι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μελετά τις επόμενες κινήσεις και τους χειρισμούς που θα κάνει, έτσι ώστε, όπως λένε αρμόδιες πηγές, «να μην δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και στον Αλέξη Τσίπρα να υπεκφύγουν ή να βρουν αφορμή για να επιχειρήσουν αποπροσανατολισμό με στόχο να αλλάξουν την δυσμενή επικοινωνιακά ατζέντα των ημερών που ορίζεται από τον ασφυκτικό κλοιό των ογκούμενων διαμαρτυριών για το Ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών».

«Να απαντήσει ο Τσίπρας»

Γι΄ αυτό το λόγο, η Συγγρού αντέδρασε στις πρόσφατες εξελίξεις με κλιμακούμενη ένταση. Το πρωί της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τον πρωθυπουργό να πάρει θέση.  «Όπως η κοινή γνώμη, παρακολουθήσαμε με προσοχή, τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη. Του πρώην Υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος. «Αναμένουμε, με μεγάλο ενδιαφέρον, την απάντηση του κ. Πρωθυπουργού».

Αργότερα και με αφορμή τις διαρροές από κυβερνητικούς κύκλους, που προσσπάθησαν να διαχωρίσουν τις ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών από εκείνες της κυβέρνησης, ο κ. Κουμουτσάκος επανήλθε. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης μαζί διαπραγματεύτηκαν. Μαζί διαχειριστήκαν το ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας και επομένως την τύχη της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Μαζί οδήγησαν στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, όπως το ασφαλιστικό», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αντιπολίτευσης.

«Το θέμα που έχει προκύψει με τη χθεσινή μαρτυρία - απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, είναι πολύ σοβαρό. Δεν απαντάται με “κύκλους”. Όπως όλοι οι Έλληνες, περιμένουμε συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Πρωθυπουργό», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ανανέωση σε συντονιστές και τομεάρχες

Η απόφαση για τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης  που αναμένεται να αναλάβει η ΝΔ συναρτάται και με την ολοκλήρωση της συγκρότησης του νέου κοινοβουλευτικού οργανογράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Μετά τον γραμματέα της Κ.Ο. Κώστα Τσιάρα, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Νίκη Κεραμέως, που ορίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα προτείνει εντός της ημέρας τους έξι, όσες και οι Επιτροπές της Βουλής, συντονιστές και τους 21 τομεάρχες που θα έχουν την ευθύνη της αντιπολιτευτικής τακτικής για κάθε υπουργείο χωριστά.

Οι πληροφορίες από τη Συγγρού λένε οι ορισμοί προσώπων θα γίνουν με βάση την επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση σε σχέση με τα πρόσωπα που κατείχαν τα ίδια αξιώματα το προηγούμενο διάστημα.

Αρκετοί, πάντως, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο κατά πόσο θα περάσουν όλες οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη ή θα υπάρξουν αντιπροτάσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε εκλογές, όπ0ως προβλέπει το καταστατικό της γαλάζιας Κ.Ο.

Γρηγόρης Τζιοβάρας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ