20 Φεβρουαρίου 2016

ΑΥΤΗ Η ΠΑΠΙΑ Ο ΠΛΕΞΙΔΑΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ; Ενώ Τσίπρας-ΣΥΡΙΖΑ κάνουν προπαγάνδα για τη λίστα, ο Μπόργιανς είπε ότι την παρέλαβε την άνοιξη του 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την πρώην κυβέρνηση ότι δεν παρέλαβε την λίστα με τους καταθέτες στην ελβετική UBS - Όσο εξασθενεί η χώρα, τόσο δυναμώνει η προπαγάνδα, απαντούν από τη ΝΔ

Το πρώτο «τηλεαντιφράφημα» του έλληνα προξένου Νίκου Πλεξίδα απεστάλη στις 8.10.2012. Από αυτό μαθαίνουμε ότι «προ ολίγου» δέχθηκε «έγγραφη πρόσκληση» από τον κ. Μπόργιανς για να συναντηθούν στις 22 Οκτωβρίου στο γραφείο του, προκειμένου – όπως λέει ο πρόξενος – «να συζητήσουμε περι «οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων»». Ωστόσο, ο ίδιος σπεύδει να επισημάνει στην επόμενη παράγραφο «δεν δύναμαι να γνωρίζω κίνητρα γερμανικής πλευράς που υπαγορεύουν το ενδιαφέρον της για συνάντηση αυτή πέραν του γεγονότος ότι όπως μας διευκρινίστηκε τηλεφωνικά, η συνάντηση θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και η συζήτηση θα διαρκέσει περι τη μία ώρα περίπου».

Στο τέλος της σελίδας του τηλεαντιγραφήματος σημειώνεται ότι συνάπτονται 3 σελίδες. Όμως, στα έγγραφα που διαβίβασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπάρχει μόνο μια σελίδα που αφορά σε δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε για CD με γερμανούς φοροφυγάδες. Λείπει η έγγραφη πρόσκληση που είχε απευθύνει τότε ο κ. Μπόργιανς. Εγγραφή πρόσκληση που ενδεχομένως να λύσει κάθε απορία για το αν όντως ο υπουργός Οικονομικών της Βεστφαλίας – Ρηνανίας είχε πληροφορήσει την ελληνική πλευρά για ύπαρξη CD με ελληνικό ενδιαφέρον. Πάντως, από την προφορική ενημέρωση που είχε ο κ. Πλεξίδας από την γερμανική πλευρά – όπως ο ίδιος αναφέρει στο «τηλεαντιγράφημα» – δεν προκύπτει ζήτημα ύπαρξης CD με ελληνικό ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη επιστολή του γερμανού αξιωματούχου προς τον έλληνα πρόξενο που ακόμα δεν έχει δει το φώς της δημοσιότητας θα ξεκαθαρίσει αν το θέμα της λίστας με έλληνες μεγαλοκαταθέτες ήταν τότε υπαρκτό ή απλά εκτίμηση του κ. Πλεξίδα λόγω των σχετικών δημοσιογραφικών αποκαλύψεων που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον της γερμανικής κοινής γνώμης εκείνη την εποχή.

Πάντως, στα έγγραφα που διαβίβασε στην Βουλή το ΥΠΕΞ υπάρχει η δεύτερη επιστολή του κ. Μπόργιανς προς τον κ. Πλεξίδα στις 14.11.2012. Από αυτή μαθαίνουμε ότι τελικά, η συνάντηση που αρχικά είχε προτείνει ο υπουργός οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου έγινε στις 22 Οκτωβρίου. Το τι διαμειφθεί  μεταξύ τους μπορούν να το αποκαλύψουν οι ίδιοι. Για την ώρα πάντως, μόνο ο κ. Μπόργιανς έχει τοποθετηθεί με συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ όπου επισήμανε ότι η λίστα με τους έλληνες μεγαλοκαταθέτες παρελήφθη από τον ίδιο την άνοιξη του 2015 και όχι τον Οκτώβριο του 2012. Θα είχε ενδιαφέρον όμως να ακουστεί και η άποψη του κ. Πλεξίδα.

Πάντως, στην ίδια επιστολή ο κ. Μπόργιανς ενημερώνει τις ελληνικές αρχές πως σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε στις 22.10.2012, ο ίδιος συζήτησε την ιδέα της επίσκεψης ελλήνων αξιωματούχων στην υπηρεσία εσόδων της Ρηνανίας – Βεστφαλίας με τον κ. Β. Σόιμπλε και ο τελευταίος στηρίζει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ