16 Φεβρουαρίου 2016

Πρόσθετα μέτρα μισού δισ. "κρύβει" το χαράτσι 26,9%

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ανεβαίνει τουλάχιστον στα 2,3 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των μέτρων τα οποία πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την περίοδο 2015 -17.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Capital.gr, πέραν από την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ την οποία πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση μέχρι τέλος του 2016, πρέπει να βρει άλλα έως 400-500 εκατ. ευρώ από την διπλή ασφαλιστική εισφορά 26,9% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των αγροτών και των επιστημόνων, την οποία προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό.
Με το νέο σύστημα, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα μπορούσε να καλυφτεί κατά 50% το έλλειμμα του που για φέτος εκτιμάται περίπου σε 700-800 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές παραδέχονται πως η "επιστροφή" 20.000 επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ αυτός είναι μόνος τρόπος για να αποφευχθούν περικοπές στις κύριες συντάξεις και προπαντός σε εκείνες του πρώην ΤΕΒΕ.

Η ικανοποίηση αυτού του στόχου αναμένεται να προκύψει βασικά από την προσδοκώμενη "επιστροφή" στον ΟΑΕΕ περίπου 200.000 οικονομικά ενεργών, αλλά ανασφάλιστων επαγγελματιών με εισόδημα έως 10.000-12.000 ευρώ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Συνολικά εκτιμώνται σε 350.000-400.000 εκείνοι οι επαγγελματίες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΕ αλλά δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους για τον κλάδο κύριας σύνταξης και τον κλάδο υγείας, κυρίως λόγω οικονομικής αδυναμίας να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα βάρη.

Δεδομένου ότι, με την νέα εισφορά 27%, η ασφαλιστική επιβάρυνση που προκύπτει για όσους εξ αυτών δηλώνουν 10.000-12.000 ευρώ είναι χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη που ισχύει σήμερα με το σύστημα των κλάσεων, κυβερνητικές πηγές του Capital.gr εκτιμούν ότι θα είναι δυνατή η επάνοδος περίπου 200.000 επαγγελματιών στην ασφάλιση και έτσι η είσπραξη έως 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση από τον ΟΑΕΕ. Πχ ένας επαγγελματίας ο οποίος δηλώνει σήμερα 10.000 ευρώ, θα καταβάλλει με το νέο σύστημα 1350 ευρώ ετησίως (για την περίοδο 2017-19) για κύρια ασφάλιση – υγεία, δεδομένης της έκπτωσης 50% που έχει προτείνει η κυβέρνηση για όσους δηλώνουν 0-10.000 ευρώ. Δηλαδή με το νέο σύστημα θα καταβάλλει το 13,5% του ετήσιου εισοδήματος του. Αντίθετα, αν ο ίδιος επαγγελματίας άνηκε στην 1η κλάση του ΟΑΕΕ βάσει του σημερινού συστήματος, θα έπρεπε να καταβάλλει 2928 ευρώ ετησίως για κύρια ασφάλιση – υγεία ή το 29,2% του ετήσιου εισοδήματος.

Με το νέο σύστημα, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα μπορούσε να καλυφτεί κατά 50% το έλλειμμα του που για φέτος εκτιμάται περίπου σε 700-800 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές παραδέχονται πως η "επιστροφή" 20.000 επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ αυτός είναι μόνος τρόπος για να αποφευχθούν περικοπές στις κύριες συντάξεις και προπαντός σε εκείνες του πρώην ΤΕΒΕ.

"Αγκάθι" για την ευόδωση αυτού του σχεδιασμού είναι φυσικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη πολύ μεγάλου μέρους των ασφαλισμένων … ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ, δηλαδή εκείνων που ενώ είναι εγγεγραμμένοι στα παραπάνω ταμεία, δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές και έτσι έχουν χάσει την πρόσβασή τους στην ασφάλιση.

Και αυτό γιατί χωρίς ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών δεν μπορεί να υπάρξει "επιστροφή" στην ασφάλιση, απλά και μόνο καταβάλλοντας τις τρέχουσες εισφορές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει στείλει νέες εγκυκλίους κατά τον τελευταίο μήνα προς τις υπηρεσίες του προκειμένου να διευκρινίσει ακόμα περισσότερο τους όρους με τους οποίους μπορεί κάποιος ασφαλισμένος που βρίσκεται σε αποδεδειγμένη οικονομικά αδυναμία να υπαχθεί σε μία γενικότερη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών του προς το ευρύτερο δημόσιο αλλά και τον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην ειδικότερη ρύθμιση οφειλών έως 20.000 ευρώ σ’ ο,τι αφορά όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών.
Παράλληλα, όμως, στο Υπ. Εργασίας εξετάζεται να δοθεί μία 2η ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων μετά τα capital controls του περασμένου Ιουνίου, αλλά και να υπάρξει (σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ) μία γενικότερη ρύθμιση όλων των οφειλών προς το δημόσιο (εφορίες και ταμεία).

http://www.capital.gr/story/3104174