21 Φεβρουαρίου 2016

3 αλήθειες και 2 ψέματα για τη λίστα Μπόγιαρνς που εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Insider

Χθες και σήμερα, σε εφημερίδες που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύτηκε με πηχαίους τίτλους η απάντηση του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Την «ευκαιρία» δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ο κ. Τσίπρας, και επικαλούμενος τους Βουλευτές του, την «αυγή» και την «κόντρα νιούζ» βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί  στη Ν.Δ. και στον πρώην αρχηγό της.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά που ερμήνευσε ένα «εμπιστευτικό έγγραφο», η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αρνήθηκε να παραλάβει τον Οκτώβριο του 2012, λίστα φοροφυγάδων που του προσέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας κ. Βάλτερ Μπόγιαρνς. Στο έγγραφο μάλιστα, φέρεται ο τότε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά κ. Κώστας Μπούρας να αρνείται (ευγενικά) την «ενδεχόμενη συνεργασία στο γνωστό θέμα».

Ποιο όμως τότε ήταν το «γνωστό θέμα»;  Ήταν η περίφημη λίστα Μπόγιαρνς που περιείχε τα ονόματα Ελλήνων καταθετών σε Ελβετικές τράπεζες;

Ασφαλέστατα Όχι! Το θέμα αυτό το λύσαμε ήδη, γιατί τον κ. Κοτζιά και τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει πολλάκις ο ίδιος ο κ. Μπόγιαρνς και οι συνεργάτες του:

Αλήθεια πρώτη: Ο κ. Μπόγιαρνς σε πέντε τουλάχιστον συνεντεύξεις του (ΣΚΑΙ, ΤΑ ΝΕΑ, DW, ΑΠΕ, ΕΡΤ) λέει  ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι τη λίστα με ονόματα Ελλήνων καταθετών που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή, την παρέλαβε το κρατίδιό του την Άνοιξη του 2015 και την παρέδωσε στην Ελληνική Κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2015.

Λέει επίσης σε αυτές τις συνεντεύξεις του ο Γερμανός «ανάδοχος» της περιβόητης λίστας, ότι στις επαφές του το 2012 με την Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε στα χέρια του στοιχεία για Έλληνες καταθέτες, αλλά επιθυμούσε να δώσει κυρίως  φορολογική τεχνογνωσία στις Ελληνικές αρχές, στέλνοντας στην Ελλάδα Γερμανούς εφοριακούς.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία από το περιοδικό Spiegel (31/10/2015) το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας «αγόρασε» στην «μαύρη αγορά» την περίφημη λίστα που ήταν προϊόν υποκλοπής, την Άνοιξη του 2015, καταβάλλοντας σε άγνωστο αποδέκτη το ποσό των 5 εκ. Ευρώ.

Γι αυτόν τον λόγο και γι αυτήν ακριβώς την λίστα, ο κ. Τσίπρας, μέσω του κ. Παπαγγελόπουλου στις 22/12/2015, έσπευσε με αμφιλεγόμενη τροπολογία του να δημιουργήσει νομικό καθεστώς που νομιμοποιεί την χρήση φορολογικών στοιχείων που αποκτήθηκαν με παράνομα μέσα. Συγκεκριμένα με την τροπολογία του επί της ουσίας αναστέλλει για το άρθρο 177 παρ. 2 του ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά η χρήση παρανόμως αποκτηθέντων  στοιχείων. Την τροπολογία του κ. Παπαγγελόπουλου έσπευσαν να αποδοκιμάσουν, ως ασύμβατη με το Σύνταγμα, η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, καθώς και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Άρα τόσο η κτήση, όσο και η χρήση της λίστας Μπόγιαρνς, ή οποιασδήποτε άλλης λίστας, αποτελούσε κακούργημα μέχρι την ψήφιση της αμφιλεγόμενης νομικά τροπολογίας Παπαγγελόπουλου.

Αλήθεια δεύτερη: Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο κ. Μπόγιαρνς, «τα γυρίζει», για να μην εκθέσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η αλήθεια είναι ότι τον κ. Μπόγιαρνς επιβεβαιώνουν πολλοί ανεξάρτητοι παράγοντες του δημοσίου βίου.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Κοτζιάς, μαζί με βουλευτές του Σύριζα, αρχικά κατηγόρησαν τον Γιάννη Στουρνάρα, στη συνέχεια τον Δημήτρη Κούρκουλα, έπειτα τον Κώστα Μπούρα και μόλις χθες στη Βουλή τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ότι το φθινόπωρο του 2012 αρνήθηκαν να παραλάβουν την περίφημη λίστα Μπόγιαρνς.

Τον κ. Κοτζιά και τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαδοχικά διαψεύσει:

-  Ο ίδιος ο κ. Μπόγιαρνς, μέσω τουλάχιστον πέντε συνεντεύξεών του  (DW, ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΤΑ ΝΕΑ, ΣΚΑΙ)  ο οποίος δηλώνει σε ανύποπτη στιγμή ότι «το 2012 λίστα Μπόγιαρνς δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε καμία λίστα. Το 2012 μίλησα με τον Έλληνα πρόξενο στο Ντίσελντορφ. Εμείς τότε πριν τρία χρόνια προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε να ενισχυθεί ο ελληνικός φορολογικός μηχανισμός»

-  Η στενή συνεργάτης του κ. Μπόγιαρνς, εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Ίνγκριντ Χέρντεν,  η οποία με δηλώσεις της σε ανύποπτη στιγμή επισημαίνει ότι ο κ. Μπόγιαρνς είχε προσφέρει στις συνομιλίες του με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης-τον Έλληνα πρόξενο στο Ντίσελντορφ και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών-το έτος 2012 και στις αρχές του 2013 συνεργασία των οικονομικών αρχών και πιο συγκεκριμένα των υπηρεσιών φορολογικών ελέγχων Ελλάδας και Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο επίπεδο της μεταφοράς Know-How. Σε αυτές τις συνομιλίες δεν έγινε ρητή αναφορά σε παράδοση λίστας με φορολογικά στοιχεία, αλλά για υποστήριξη μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας στο κομμάτι της φορολογικής έρευνας και της φορολογικής διοίκησης».

- Ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σημερινός Γενικός Γραμματέας διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος στις 27/1/2015 δηλώνει στον ΣΚΑΙ ότι παρέλαβε την λίστα μόλις τον Νοέμβριο του 2015, και ότι ο κ. Μπόγιαρνς δεν είχε το 2012 την τεχνική δυνατότητα να προσφέρει στην Ελληνική κυβέρνηση λίστα με Έλληνες καταθέτες. Επιβεβαιώνει επίσης, ότι κατά το πρώτο ταξίδι του στον κ. Μπόγιαρνς δεν γνώριζε για την ύπαρξη οποιασδήποτε λίστας.

- Ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος απαντώντας σε δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνος Αλεξιάδη, ισχυρίζεται ότι «Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόγιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Έλληνες καταθέτες».

- Ο Γενικός Γραμματέας του γραφείου του πρ. Πρωθυπουργού κ. Κώστας Μπούρας ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τους μηχανισμούς προπαγάνδας τους για αθλιότητα, ψέματα, παραπληροφόρηση και ραδιουργία δηλώνοντας ότι «η λίστα με Έλληνες καταθέτες δεν προτάθηκε να δοθεί ποτέ σε μένα ή οποιονδήποτε καθ ύλην αρμόδιο υπουργό. Η μόνη επικοινωνία που είχα με τον κ. Πρόξενο, ήταν όταν με ενημέρωσε τηλεφωνικά για την πρόθεση του κ. Μπόργιανς περί παροχής τεχνικής βοήθειας για ζητήματα φοροδιαφυγής από το κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Του απάντησα ότι καταρχήν η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό».

- Ο τότε υφυπουργός εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, ο διέψευσε με οξύτητα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι ουδέποτε επικοινώνησε ή συνομίλησε  με τον κ. Μπόγιαρνς, και ουδέποτε ο κ. Μπόγιαρνς είπε ή υπαινίχθηκε ότι προσέφερε λίστα καταθέσεων στην προηγούμενη κυβέρνηση.

- Ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης ο οποίος διαψεύδει και εκείνος τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά μέσω γραπτής του δήλωσης, αναφέροντας  ότι σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το 2012 δεν υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοσθεί η Οδηγία της ΕΕ για αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών. Και ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει ότι η προσφορά του κ. Μπόγιαρνς δεν αφορούσε την προσφορά κάποιας «λίστας» παρά μόνον την παροχή τεχνογνωσίας. Με βάση τις δηλώσεις του κ. Μπόγιανς συνεχίζει ο κ. Μαυραγάνης, «δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί η Οδηγία της ΕΕ 16/2011 (άρθρο 9 παρ. 11), η οποία προβλέπει την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με την Οδηγία, η αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους υποχρεωτικά κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους πληροφορίες όταν έχει λόγους να υποθέτει ότι στο δεύτερο κράτος μέλος υφίσταται διαφυγή φόρων με την οποία μπορεί να σχετίζονται αυτές οι πληροφορίες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη».

-  Ο τότε υφυπουργός εξωτερικών κ. Κώστας Τσιάρας ο οποίος επιβεβαιώνει και αυτός (ΣΚΑΙ)  ότι κατά τη δημόσια συνάντησή του με τον κ. Μπόγιαρνς, παρουσία και άλλων αξιωματούχων, «ουδέποτε έγινε συζήτηση για λίστα, παρά μόνον προσφορά τεχνογνωσίας εκ μέρους του υπουργού οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου».

- Ο τότε υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ο οποίος στο Κοινοβούλιο, έκανε λόγο για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλούμενος και εκείνος  τον κ. Μπόγιαρνς δηλώνει ότι το 2012 δεν υπήρχε κάποια λίστα, παρά μόνον προσφορά τεχνογνωσίας εκ μέρους του κρατιδίου της Ρηνανίας – Βεσφαλίας.

Αλήθεια Τρίτη: Η κυβέρνηση συνεργασίας των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου υπέγραψε στις 16 Ιανουαρίου 2016 συμφωνία με το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, που προβλέπει ότι πλέον οι φορολογικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από Γερμανούς εφοριακούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του ΣΥΡΙΖΑ (leftgr) και σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του κ. Μπόγιαρνς στην DW Έλληνες εφοριακοί θα μεταβούν το προσεχές καλοκαίρι στο Ντίσελντορφ προκειμένου να εκπαιδευτούν από γερμανούς συναδέλφους τους. Επίσης, Γερμανοί εφοριακοί προτίθενται να έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχουν στην Ελληνική φορολογική διοίκηση.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε με τον κ. Μπόγιαρνς ό,τι ακριβώς  φέρεται να απέρριψε Ελληνική κυβέρνηση το 2012. Την συνδρομή των εφοριακών του κρατιδίου του στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

Μόνον που τότε η Ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει, επικαλούμενη την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ πρωταγωνιστής των «κοινωνικών αντιδράσεων» ήταν ο νυν υφυπουργός  κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος ως πρόεδρος των εφοριακών, θεωρούσε ότι «ακόμα είμαστε ανεξάρτητη χώρα και υπάρχουν υφιστάμενες διαδικασίες». Από κοντά, αντιδρούσε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Πάνος Καμμένος ο οποίος απειλούσε με ειδικά δικαστήρια «όποιους εκχωρούσαν στους γερμανούς την φορολογική διοίκηση της χώρας».

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο αρχισυνδικαλιστής εφοριακός Τρ. Αλεξιάδης είναι εκείνος που πριν λίγες εβδομάδες έβαλε την υπογραφή του στην εκχώρηση της φορολογικής διοίκησης στους Γερμανούς της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ενώ ο κ. Πάνος Καμμένος ξέχασε τις αναφορές του στην εθνική κυριαρχία και τις επικρίσεις του στον «Χούφτελ» και τον «Ραιχεμπάχερ» όπως περιπαικτικά συνήθιζε να  αλλάζει τα ονόματα στους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής task force και της Γερμανικής κυβέρνησης που είχαν επιφορτιστεί με την παροχή τεχνογνωσίας  στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

Μόνον με την διαρροή των απύθμενων ψεμάτων της, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα μπορούσε να δικαιολογήσει την αδιανόητη εκχώρηση της δημόσιας διοίκησης στους γερμανούς της Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Και μόνον με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί άλλη μία βαριά πολιτική κυβίστηση…

Αλλά τα ψέματα δεν τελειώνουν εδώ. Στην περίφημη ερώτηση των 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπου στοχοποιείται ο (άσχετος) κ. Δημήτρης Κούρκουλας, καταλογίζεται ευθύνη στον τότε «υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο»! Μόνον που υπουργός οικονομικών τότε ήταν ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Και μόλις το ψέμα αυτό κατέπεσε,  στοχοποιήθηκε (και πάλι) ο τότε «Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος». Μόνον που ούτε υπουργός εξωτερικών ήταν τότε ο κ. Βενιζέλος, αλλά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Και αλλάζοντας τροπάριο, έκαναν την μία και μοναδική σωστή αναφορά τους, ενθυμούμενοι ότι εκείνη την περίοδο Πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, επιλέγοντας τελικά να στοχοποιήσουν εκείνον.

Αλλά και εκεί, χωρίς επιτυχία….

http://www.liberal.gr/arthro/34224/politiki/2016/3-alitheies-kai-2-psemata-gia-ti-lista--mpogiarns-pou-ekthetoun-ton--syriza.html