05 Φεβρουαρίου 2016

ΜΠΑΝΑΝΙΑ! Συμβιβασμός για φοροδιαφυγή πρις τις 31.12.2013, αλλά όχι από 1.1.2104 και μετά

Εάν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να προβαίνει σε συμβιβασμούς για φοροδιαφυγές, υπογραμμίζει ο κ. Παντελής, τότε πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να επανασυσταθούν οι διοικητικές επιτροπές που προβλεπόντουσαν στον καταργηθέντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Εμμένει ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Παντελής, στις θέσεις που εξέφρασε το περασμένο έτος ότι δεν έχει καταργηθεί η δυνατότητα φορολογικού και διοικητικού συμβιβασμού για φοροδιαφυγή που τελέστηκε πριν την 31.12.2013, οπότε και άρχισε η ισχύς  του νέου  Κώδικα  Φορολογικής  Διαδικασίας (ΚΦΔ) και παρά την ψήφιση του νεότερου νόμου 4337/2015.

Αντίθετα μετά την ισχύ του νέου ΚΦΔ (1.1.2014) δεν προβλέπεται η δυνατότητα φορολογικού και διοικητικού συμβιβασμού για φοροδιαφυγή και άλλα φορολογικές παραβάσεις. Εάν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να προβαίνει σε συμβιβασμούς για φοροδιαφυγές, υπογραμμίζει ο κ. Παντελής, τότε πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να επανασυσταθούν οι διοικητικές επιτροπές που προβλεπόντουσαν στον καταργηθέντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (νόμος 2238/1994).

Ειδικότερα, το περασμένο έτος ο εισαγγελικός λειτουργός σε δύο γνωμοδοτήσεις του είχε υποστηρίξει ότι με την ισχύ του ΚΦΔ έχει καταργηθεί η δυνατότητα διοικητικού και δικαστικού συμβιβασμού και έτσι οι φορολογικές αρχές ΔΟΥ και ΣΔΟΕ, οφείλουν να υποβάλλουν άμεσα μηνυτήριες αναφορές σε περίπτωση φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, η κατάργηση του συμβιβασμού δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά και για τις πράξεις προ της έναρξης ισχύος του ΚΦΔ.

Αφορμή για την έκδοση των περσινών επίμαχων γνωμοδοτήσεων από τον κ. Παντελή αποτέλεσε ερώτημα της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις ρυθμίσεις του νέου ΚΦΔ ο οποίος τροποποιήθηκε στη συνέχεια  με τους νόμους 4174/2013 και 4254/2014. Όμως, η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επανήλθε ζητώντας διευκρινήσεις από τον κ. Παντελή για τον τρόπο υλοποίηση των περσινών γνωμοδοτήσεών του.

Ο εισαγγελικός λειτουργός  σε απαντητική επιστολή του επιμένει στις θέσεις που εξέφρασε στις περσινές γνωμοδοτήσεις του, δηλαδή ότι δεν έχει καταργηθεί η δυνατότητα οποιουδήποτε φορολογικού συμβιβασμού για υποθέσεις φοροδιαφυγής που τελέστηκαν πριν την 31.12.2013, αλλά όχι από εκεί και πέρα (1.1.2014), καθώς  ο νέος ΚΦΔ δεν προβλέπει διαδικασία συμβιβασμού. Και προσθέτει ότι ούτε η έκδοση του νόμου 4337/2015 που τροποποίησε τη φορολογική ποινική νομοθεσία αλλάζει τις θέσεις που εξέφρασε στις επίμαχες δύο γνωμοδοτήσεις του περασμένου έτους. Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον κ. Παντελή,  είναι   δια της  νομοθετικής οδού επανασύσταση των διοικητικών αυτών επιτροπών που προβλεπόντουσαν από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ