15 Φεβρουαρίου 2016

Με «τρύπα» 69 εκατ. ευρώ ξεκίνησε το 2016 για το ΥΠΟΙΚ... αλλά εμφανίζουν πλεόνασμα 1,19 δις!

Με μια... «τρυπούλα» 69 εκατ. ευρώ ξεκίνησε το 2016 για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι εισπράξεις δεν κατάφεραν να περάσουν πάνω από τον πήχη που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο.

Αν και ο Ιανουάριος ήταν «ενισχυμένος»- θεωρητικά- με τα έσοδα από την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, κάτι δεν πήγε όπως τα υπολόγιζαν στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να γίνει. ποδαρικό με υστέρηση εσόδων. Αν και αυτή η. αστοχία θεωρείται αμελητέα μπροστά στα 4,007 δις ευρώ που έπρεπε να εισπραχθούν, δεν παύει να προβληματίζει, καθώς ενισχύει τα επιχειρήματα των δανειστών περί υποαπόδοσης κάποιων από τα φορολογικά μέτρα που ήδη «τρέχουν» από το καλοκαίρι ή κάποιων από αυτά που ψηφίστηκαν το Φθινόπωρο όπως η αύξηση του φόρου στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Δύο είναι οι εστίες κινδύνου για τα προβλεπόμενα έσοδα του Προϋπολογισμού. Η πρώτη έχει να κάνει με την υποαπόδοση του ΦΠΑ, είτε λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης είτε λόγω πιο αδύναμης εισπραξιμότητας. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά 14,376 δις ευρώ στο σύνολο της χρονιάς, δηλαδή περίπου 850 εκατ. ευρώ παραπάνω από το 2015, ποντάροντας κυρίως στην αύξηση των συντελεστών. Ωστόσο, τα στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς χαρακτηρίζονται ανησυχητικά, με δεδομένο ότι οι λιανικές πωλήσεις εξακολουθούν να καταγράφουν μείωση, ακόμα και σε πεδία όπου οι δαπάνες των νοικοκυριών χαρακτηρίζονται ανελαστικές. Είναι ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων σημείωσαν πτώση 7,1%, ενώ και στα πολυκαταστήματα καταγράφηκε πτώση πωλήσεων κατά 5,1%.

Η άλλη μεγάλη εστία κινδύνου είναι οι σταθερά χαμηλές διεθνείς τιμές των καυσίμων, που κρατάνε χαμηλά και τις εγχώριες λιανικές τιμές. Το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού προβλέπει διεθνείς τιμές γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο, οι τιμές «παίζουν» στα επίπεδα των 30 δολαρίων, συμπιέζοντας και τις εγχώριες τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει περίπου τα ίδια έσοδα ΦΠΑ και ΕΦΚ από τα πετρελαιοειδή, εκτιμώντας ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα «απορροφήσει» τις απώλειες από τις χαμηλότερες λιανικές τιμές, αλλά μέχρι τώρα δεν δικαιώνεται αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι λιανικές πωλήσεις καυσίμων εξακολουθούν να σημειώνουν πτώση 4-5%.

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,19 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,19 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου 2016, παρουσιάζεται,  παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.077 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 367 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.193 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 443 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 307 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.219 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 397 εκατ. ευρώ ή 10,4% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.654 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 8 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.
Επιστροφές και ΠΔΕ

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 296 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (346 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 565 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 405 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 135 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 15 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες 

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.141 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.625 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.006 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 438 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 167 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και 11 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.