29 Φεβρουαρίου 2016

Ειδομένη: Χημικά, δακρυγόνα & πετροπόλεμος για να ανοίξουν τα σύνορα [βίντεο]

Σε χρήση χημικών, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές των Σκοπίων προκειμένου να εμποδίσουν μια ομάδα 300 προσφύγων κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι είχαν ρίξει μέρος της περίφραξης των συνόρων. Υπήρξαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με αναπνευστικά προβλήματα.
Αυτή την ώρα εκατοντάδες πρόσφυγες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Οι αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Οι πρόσφυγες κινήθηκαν μαζικά προς τον φράχτη, όταν μια φήμη ότι ανοίγουν τα σύνορα τους έκανε να μαζέψουν άρον-άρον τα υπάρχοντά τους και να τρέξουν.


Ο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο χώρο αδυνατούσαν να σταματήσουν το κόσμο.

Νωρίτερα με σηκωμένα τα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 άτομα, οι ρυθμοί διέλευσης στην ΠΓΔΜ είναι πολύ αργοί.

Η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή, ενώ από τα πενήντα άτομα που επρόκειτο να περάσουν στην ΠΓΔΜ, όταν άνοιξε νωρίτερα το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη, τελικά πέρασαν μόνο δέκα, λόγω της έντασης που οδήγησε στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης.