24 Φεβρουαρίου 2016

Ερώτηση για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ

Ερώτηση σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Eνωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Κικίλιας και Σταύρος Καλαφάτης, ενώ σε κοινή τους δήλωση σημείωσαν ότι η Σύνοδος αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τεθεί η Άγκυρα προ των ευθυνών της στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές της Ν.Δ., τα συμπεράσματα της πρόσφατης (10/2/2016) έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Σχεδίου Κοινής Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας είναι απογοητευτικά όσον αφορά το επίπεδο επίτευξης των στόχων που τέθηκαν, από την πλευρά της γειτονικής χώρας, ιδίως στο θέμα του περιορισμού των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, συνέχισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., η έκθεση διαπιστώνει ότι οι αποφάσεις, που έχουν ήδη ληφθεί από την τουρκική κυβέρνηση, έχουν την προοπτική να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας μόνο αν οι αρμόδιες αρχές τις εφαρμόσουν με αποδοτικό τρόπο.

Η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Κικίλιας και ο κ. Καλαφάτης κάλεσαν την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεών της στο θέμα αυτό, χωρίς να λάβει κανένα αντάλλαγμα.

«Ελπίζουμε ότι, εν αντιθέσει με τη γενικότερη έλλειψη σχεδιασμού και προετοιμασίας που χαρακτηρίζει το πρώτο διάστημα της θητείας της, η κυβέρνηση θα δώσει την απαραίτητη σημασία στο θέμα αυτό και θα κινηθεί αναλόγως για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος», πρόσθεσαν.