02 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΟΚΟΣ! Η τρόικα έγραψε τον Σκουρλέτη αφού κανονίζει τα θέματά του με άλλους... και αυτός λέει ότι δεν προλαβαίνει να τους δει

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τρόικα έχει αποδεχτεί το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργού Ενέργειας για τον ΑΔΜΗΕ

Δεν θα συναντήσει τους Θεσμούς ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δεν θα…. προλάβει να μεταβεί στο Χίλτον, αν και ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί μία από τις βασικές υποχρεώσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Όπως τόνισε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο ενεργειακού φόρουμ, δεν αναμένεται να δει την Τρόικα, διότι δεν ξέρει αν θα προλάβει μέχρι την Παρασκευή που φεύγουν. Προφανώς, ο κ. Σκουρλέτης είτε είναι πολυάσχολος για να ασχολείται με τη διαπραγμάτευση και την Τρόικα, είτε δεν τον έχουν καλέσει, καθώς... άλλος κάνει τη δουλειά.

Σύμφωνα πάλι με τον ίδιο, οι δανειστές έχουν αποδεχτεί το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργού, σύμφωνα με το οποίο, το πλειοψηφικό πακέτο θα μείνει στο ελληνικό Δημόσιο. Προφανώς, είναι τόσο σίγουρος που δεν χρειάζεται να μεταβεί ο ίδιος, αλλά να γίνεται η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο και με εκπρόσωπο τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε προηγουμένως την αισιοδοξία του για το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τη μη ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου "Athens Energy Forum 2016", ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε πως η κυβέρνηση επιμένει ότι ο δημόσιος έλεγχος των δικτύων είναι προς το συμφέρον όλων και υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ είναι παράγοντας σταθερότητας.

Έστειλε μήνυμα, δε, λέγοντας ότι η απελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί να περνά από τη συρρίκνωση της ΔΕΗ και επισήμανε ότι το τοπίο αλλάζει και «η δική μας παρέμβαση θα είναι  στην κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης».

Πιστεύουμε ότι οι νέοι κανόνες μπορούν να λειτουργήσουν προωθητικά, αφήνοντας πίσω ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που συγκέντρωσε την κριτική όλων των εμπλεκομένων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Επιμένουμε -και σ' αυτό είναι σύμμαχός μας η ευρωπαϊκή πρακτική- ότι ο δημόσιος έλεγχος επί των δικτύων ηλεκτρισμού είναι στοιχείο σταθερότητας, μια εγγύηση προς όφελος όλων».

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, η συμφωνία μας με τους Θεσμούς για την νέα μορφή του ΑΔΜΗΕ, του διαχειριστή του συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κινείται σ' αυτό το πλαίσιο και είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα.

Τόνισε, δε, πως θεωρούμε ότι η ΔΕΗ πρέπει και μπορεί να παραμείνει η μεγάλη, σύγχρονη επιχείρηση ηλεκτρισμού, ένα στοιχείο σταθερότητας για όλο το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας. «Η απελευθέρωση της αγοράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει μέσα από τη βίαιη συρρίκνωση της ΔΕΗ, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές, αλλά και συνολικά. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο αλλάζει και η δική μας παρέμβαση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης στις νέες συνθήκες» πρόσθεσε.

Παράλληλα, παρουσίασε τους άξονες του ελληνικού ενεργειακού σχεδιασμού, που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

- την ασφάλεια και διαφοροποίηση του εφοδιασμού από νέες πηγές προμήθειας ενέργειας, με βάση τις διακηρυγμένες εθνικές, ευρωπαϊκές και γεωπολιτικές δυνατότητες της χώρας

- τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τις καινοτομίες και την αποθήκευση ενέργειας

- την αποδοτικότητα, την εξοικονόμηση, την ορθολογική αξιοποίηση των εγχώριων πόρων και τον περιορισμό της ρύπανσης με μείωση της χρήσης του άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ

- την αλλαγή του μίγματος καυσίμου με προτεραιότητα στις ΑΠΕ.

Ελένη Στεργίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ