23 Φεβρουαρίου 2016

Κρίση στα Διαβατά: Στέλνουν εκεί χιλιάδες πρόσφυγες, οι κάτοικοι θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα [εικόνες]

Στα Διαβατά αναμένεται να αρχίσουν να οδηγούνται οι πρόσφυγες από την Αθήνα που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη. Οι κάτοικοι της περιοχής όμως είναι ήδη έτοιμοι να αντιδράσουν και να εμποδίσουν την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Ολο το προηγούμενο διάστημα, κάτοικοι των Διαβατών δεν σταμάτησαν να «φωνάζουν» αντιδρώντας στη μετατροπή του στρατοπέδου «Αναγνωστοπούλου» σε κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων. Μάλιστα, αρκετές φορές προκλήθηκαν και εντάσεις, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής και μέλη ΜΚΟ που επιχειρούν στον καταυλισμό της Ειδομένης, αποφάσισαν σε σύσκεψη σήμερα το πρωί να οδηγούνται στο συγκεκριμένο στρατόπεδο στα Διαβατά όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη και να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Το κέντρο μετεγκατάστασης μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.000 πρόσφυγες περίπου. Δείτε τις εικόνες από το πώς έχει διαμορφωθεί









Ομως, οι κάτοικοι της περιοχής είναι έτοιμοι να αντιδράσουν και σύμφωνα με το seleo.gr, είναι αποφασισμένοι να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο στους πρόσφυγες.

Ο αποκλεισμός του κέντρου θα γίνει από ομάδα 200 πολιτών της περιοχής, που σκοπεύουν να καταλάβουν τις δύο πλευρές του στρατοπέδου, καθώς και από οχήματα του δήμου Δέλτα, που θα παραταχθούν επί της Συμμαχικής οδού.

«Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η είσοδός τους» δήλωσε ο Γιώργος Σπανίδης, εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα των κατοίκων.

Μάλιστα, πολλοί εκφράζουν το φόβο επεισοδίων, καθώς γύρω από το στρατόπεδο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, που είχε αναπτυχθεί εκεί προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες προετοιμασίας του κέντρου μετεγκατάστασης.

Εικόνες από τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στα Διαβατά τις τελευταίες ημέρες









Εκκενώθηκε η Ειδομένη από Αφγανούς


Νωρίς το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης από τους Αφγανούς, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση διέλευσής τους στην ΠΓΔΜ.

Από νωρίς το πρωί η αστυνομία απέκλεισε τον χώρο και απομάκρυνε τους δημοσιογράφους, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε η μεταφορά των Αφγανών με λεωφορεία, στην Αθήνα. Παράλληλα, λεωφορείο παρέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ που επαναπροωθήθηκαν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ.

Ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι σχεδόν γεμάτος, καθώς εκεί βρίσκονται 2.500 άτομα, ενώ οι αρχές του ΠΓΔΜ άρχισαν από το απόγευμα να επιτρέπουν και πάλι τη διέλευση προσφύγων, αν και η διαδικασία γίνεται με αργούς ρυθμούς και εξαιτίας του γεγονότος ότι ζητείται από Ιρακινούς και Σύρους να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές. Ομως, πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τα έγγραφα στο ταξίδι που έχουν κάνει μέχρι εκεί, με αποτέλεσμα να απαιτεί ακόμη περισσότερο χρόνο η ταυτοποίησή τους.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Νίκος Αρβανιτίδης, thestival