02 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΛΕΜΕ! Το φορολογικό στην ατζέντα της αξιολόγησης - Εκανε πίσω η κυβέρνηση

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης – μέχρι την συνάντηση με τους δανειστές – ότι τα φορολογικά δεν θα μπουν στη διαπραγμάτευση, η ηγεσία του υπ. Οικονομικών αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών μετά την πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο σημείωσε ότι αύριο Τρίτη κιόλας θα δοθούν στους δανειστές οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την φορολογία εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα το πρωί κυβερνητικά στελέχη επέμεναν ότι το φορολογικό δεν εντάσσεται στην ατζέντα διαπραγματεύσεων με τους δανειστών. Ωστόσο όπως – προφανώς – έγινε σαφές στην πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο, η συζήτηση για το δημοσιονομικό και το μεσοπρόθεσμο, δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και το φορολογικό.

Σημειώνεται, ότι όπως παραδέχθηκε ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, στον προϋπολογισμό του 2016, υπάρχουν σαφείς προβλέψεις εσόδων από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και από την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες και στα ενοίκια, συνολικού ύψους περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Εως την Παρασκευή, οπότε και αναχωρεί το κουαρτέτο, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει μια κατ' αρχήν συμφωνία για το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό.

Αν και οι δανειστές δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους σ' αυτή την πρώτη συνάντηση, ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι οι δανειστές - και ειδικά το ΔΝΤ – επιμένουν ότι «πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί». Εκτίμησε παράλληλα ότι το Ταμείο, όπως κάνει κάθε φορά, θα προβάλει περισσότερες απαιτήσεις σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Στην αυριανή συνάντηση με τον υπ. Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο στις 11, οι δανειστές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και για το ασφαλιστικό.

Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια, πρώτης κατοικίας καταναλωτικά και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ως τις 15/2 θα παραταθεί το ειδικό καθεστώς εξαίρεσής τους από την πώληση σε funds.

Οι δανειστές θα αναχωρήσουν την Παρασκευή και θα επιστρέψουν καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 15 Φλεβάρη για την δεύτερη φάση της αξιολόγησης που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα κρατήσει άλλες δύο εβδομάδες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr