09 Φεβρουαρίου 2016

Εκκληση Φερχόφσταντ για ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή στην Ελλάδα και νέα συμφωνία με Τουρκία

Τονίζει την «ανάγκη να ενισχυθούν οι ελληνικές Αρχές στη διαχείριση των συνόρων τους και στην άρση των μεταναστευτικών ροών»

Την ανάπτυξη μιας δύναμης άμεσης αντίδρασης για τον έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας και μια νέα συμφωνία προτείνει να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ.

Ο Βέλγος Ευρωβουλευτής σε μήνυμα που έστειλε σε όλους τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, δηλώνει πως δεν βλέπει «κανένα νόημα» στα αποτελέσματα της Συνόδου και απευθύνει έκκληση στους αρχηγούς να στείλουν 2.000 συνοριοφύλακες στα ελληνικά σύνορα και τη διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας με τη Τουρκία.

Για τον Γκι Φερχόφσταντ, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φτάσει σε μια νέα συμφωνία με τη Τουρκία έτσι ώστε να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους Σύριους μετανάστες να παραμείνουν στα κέντρα φιλοξενίας της Τουρκίας και να αναβαθμιστούν οι συνθήκες διαβίωσης του.

Στο μήνυμα του στους 28 Αρχηγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει αρχικά την «ανάγκη να ενισχυθούν οι ελληνικές Αρχές στη διαχείριση των συνόρων τους και στην άρση των μεταναστευτικών ροών», καταλήγοντας πως μια πλειοψηφία στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου βάση Ευρωπαϊκής νομοθεσίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη συνοριοφυλακής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κάνει έκκληση για διοχέτευση των δύο από τα τρία δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Άγκυρα, να πάνε κατευθείαν στους πρόσφυγες στη Τουρκία έτσι, ώστε να πολλαπλασιαστεί το εισόδημα τους, συμπεραίνοντας πως αν δεν γίνει αυτό «τότε οι ροές δεν θα σταματήσουν».