Ο κ.Μουζάλας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», χαρακτηρίσε μία τέτοιου είδους ενδεχόμενη εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες». Μάλιστα εκτίμησε πως θα είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, για παράδειγμα 50.000 άνθρωποι, όπως ανέφερε.
Από την άλλη όμως παραδέχθηκε και τις καθυστερήσεις της ελληνικές κυβέρνησης στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει. Είπε πως υπάρχει κυβερνητική ευθύνη για την καθυστέρηση στη δημιουργία των hotspots, η οποία έχει αναληφθεί, όπως είπε, ωστόσο διαβεβαίωσε πως τα κέντρα θα είναι έτοιμα έως την ημερομηνία που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και λειτουργικά έως το τέλος του μήνα.
Ο πόλεμος των συμμαχιών
Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ως «πόλεμο» που δίνει με συνέπεια η χώρα μας το προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι στο διπλωματικό πεδίο η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ εκτίμησε ότι η πολιτική που εφάρμοσε αρχικά η Γερμανία, προσφέροντας δουλειές στους μετανάστες, λειτούργησε σαν παράγοντας έλξης των προσφύγων.
Τι απάντησε για τα περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ
Ερωτηθείς για την πρόταση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη, εάν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία.
Τα έβαλε με τον δήμαρχο της Κω για τα επεισόδια στο νησί
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχει εγείρει στην Κω η δημιουργία του hot spot, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι «με τον δήμαρχο της Κω έχω την εντύπωση ότι είναι όλα τα κόμματα πια του δημοκρατικού τόξου σε αντιπαράθεση. Σε μια φάση που η πατρίδα μας έχει ανάγκη να ολοκληρώσει τα hot spot ο δήμαρχος βάζει ένα εμπόδιο».
Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να αλλάξει ο χώρος των hotspot στα Διαβατά
Σε ό,τι αφορά στο hot spot στα Διαβατά, ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διερεύνησης και ελέγχου των χώρων που έχουν προταθεί από τη δημοτική αρχή, και εφόσον κριθεί ότι είναι κατάλληλοι θα γίνει εκεί το κέντρο, σε διαφορετική περίπτωση θα κατασκευαστεί τελικά στα Διαβατά.
FT: Οι Βρυξέλλες θέλουν να στέλνουν πίσω στην Ελλάδα τους μετανάστες
Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα πίεση από τις Βρυξέλλες, προκειμένου η Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει ευκολότερο για τις άλλες χώρες- μέλη να στέλνουν τους μετανάστες πίσω στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους Financial Times, την Τετάρτη η Κομισιόν θα δώσει μία λίστα με συγκεκριμένα βήματα που αναμένει να κάνει η χώρα μας, προκειμένου οι εγκαταστάσεις της να ευθυγραμμιστούν με τα διεθνή στάνταρντ. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και η σύσταση ειδικών οργάνων για την εξέταση των αιτήσεων για άσυλο.