15 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ! Η Κομισιόν συγκρίνει τα επιδόματα ανεργίας σε Ελλάδα, Γερμανία και Ισπανία

Τεράστιες ανισότητες στα επιδόματα που λαμβάνουν οι άνεργοι σε Ελλάδα, Ισπανία και Γερμανία, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Κομισιόν.

Τα στοιχεία, που παραθέτει η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή για το ύψος των επιδομάτων ανεργίας σε Ελλάδα, Ισπανία και Γερμανία η Κομισιόν, είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν τεράστιες διαφορές.

Επιδόματα ανεργίας

  • Ελλάδα: Το επίδομα αντιστοιχεί σε κατ’ αποκοπή ποσό που αντιπροσωπεύει το 55 % του βασικού κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη και, από το 2012, ανέρχεται σε 360 ευρώ μηνιαίως.
  • Ισπανία:τα επιδόματα ανεργίας ανέρχονται στο 70 % των μέσων ακαθάριστων εισοδημάτων, και μειώνονται στο 50 % μετά τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας.
  • Γερμανία: τα επιδόματα ανεργίας ανέρχονται στο 60 % των προηγούμενων αποδοχών (67 % για πρόσωπα με συντηρούμενα τέκνα) μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών.

Επιδόματα μετά το πέρας των επιδομάτων ανεργίας

  • Ισπανία: Τα επιδόματα μετά το πέρας του επιδόματος ανεργίας, περιλαμβάνουν ένα βασικό ποσό 391 ευρώ για τον άγαμο και πρόσθετα επιδόματα για την κάλυψη των ειδικών αναγκών
  • Ελλάδα: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι μόνο 100 ευρώ.  Επιπλέον, ενώ στην Ελλάδα το συνολικό ποσό των 300 ευρώ/ μήνα θεωρείται αρκετό για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας άγαμος ενήλικας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην άπαντηση της Κομισιόν, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του, προβλέπει το ποσό των 100 ευρώ ανά άγαμο ενήλικα για εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 2.400 ευρώ το χρόνο.
  • Γερμανία: Το αντίστοιχο ποσό αξιοπρεπούς διαβίωσης φτάνει στα 1200 ευρώ το μήνα. Στη Γερμανία, το βασικό επίδομα για τα άτομα που αναζητούν εργασία χορηγείται σε ανέργους που χρήζουν βοήθειας. Το επίδομα συνίσταται από ένα βασικό κατ’ αποκοπή ποσό (ύψους 391 ευρώ για τους άγαμους), καθώς και από πρόσθετα επιδόματα για την κάλυψη ειδικών αναγκών (π.χ. στέγαση και θέρμανση, εκπαίδευση κλπ.). Το επίδομα μειώνεται καθώς αυξάνεται το εισόδημα του δικαιούχου (έως 1.200 ευρώ).

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ν. Χουντή,  «η κατάσταση του Έλληνα ανέργου επιδεινώνεται. Μόλις 13.598 αυτοαπασχολούμενοι έχουν λάβει επίδομα ανεργίας στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο, ενώ από τους 527.000 μακροχρόνια ανέργους, μόλις 17.500 επωφελούνται του επιδόματος. Είναι λοιπόν σαφές, τονίζει, ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο η Κομισιόν ονομάζει «καθολικό δίχτυ ασφαλείας κατά της φτώχειας» αποτελεί πράξη ελεημοσύνης για τον Έλληνα άνεργο, αφού είναι δραματικά χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας.»



Πηγή: Η Κομισιόν συγκρίνει τα επιδόματα ανεργίας σε Ελλάδα, Γερμανία και Ισπανία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/251159/i-komision-sygkrinei-ta-epidomata-anergias-se-ellada-germania-kai-ispania#ixzz40G1ROaZ6