11 Φεβρουαρίου 2016

«Καυγάδες» και χαζοατάκες με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες

«Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα», κάλεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, η οποία ζητούσε από τη Βουλή να μην συζητηθεί η τροπολογία που αφορά την διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. «Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο τραπέζι ένα επιχείρημα: ότι βιαζόμαστε. Εσείς δεν βιαζόσασταν καθόλου. Το πανελλήνιο καταλαβαίνει γιατί εσείς ζήσατε επί 25 χρόνια μαζί και με το καθεστώς της ανομίας. Δεν δέχομαι ότι αιφνιδιάσαμε. Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί πριν από 3,5 μήνες και είπαμε ότι είναι το πρώτο βήμα. Ακούγαμε προφάσεις εν αμαρτίαις», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς κατά την ομιλία του.

Η προεδρεύουσα της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου εκτίμησε ότι δεν υφίσταται παρεμπίπτον ζήτημα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος της απάντησε ότι το ΣτΕ θα κρίνει την απόφασή της. Επιπλέον, προσφυγή στο ΣτΕ προανήγγειλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας.

«Για ποιο λόγο η πρεμούρα, η βιασύνη; Μήπως γιατί δεν κατάφερε να φτιάξει το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και τώρα δραπετεύει;», ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «δείχνει ότι φοβάται τον διάλογο».

Από τη πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε πως «Ο καυγάς έχει να κάνει με την αναδιανομή της αγοράς συνολικά. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και σε άλλους παίκτες, η δε αντιπολίτευση υπερασπίζεται το σημερινό καθεστώς. Η ουσία είναι ότι η ενημέρωση, που είναι κοινωνικό αγαθό, θα μείνει στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων».

Νίκος Παππάς στην αντιπολίτευση: «Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα»

Μετά τον πρώτο κύκλο τοποθετήσεων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχολίασε: «Συγκλονιστικό το επιχείρημα ότι βιαζόμαστε. Δυστυχώς, δεν μπορώ να τους το επιστρέψω. Επί 25 χρόνια είχε παραλύσει η διαδικασία. Δεν είχε γίνει ποτέ ο διαγωνισμός που όφειλαν να κάνουν. Για το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να κατηγορηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ότι βιάζονταν».

Ωστόσο, διεκόπη, καθώς ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος διαμαρτυρόταν έντονα, γιατί δεν του είχε δώσει νωρίτερα το λόγο η πρόεδρος.

«Είστε προβληματικός και παράνομος» του είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, για να της εξηγήσει ο κ. Λοβέρδος ότι από το δικό του κόμμα δεν μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά ο κ. Βενιζέλος, που έθεσε ζήτημα επί της διαδικασίας.

Ο κ. Λοβέρδος είπε πως «ό,τι φύγει από δω εμπλέκει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γι' αυτό πρέπει να είμαστε άψογοι. Αν δεν ακολουθήσετε τη διαδικασία που σας πρότεινε ο κ. Βενιζέλος, θα έχουμε πρόβλημα. Τα πονηρά που μας προτείνατε εσείς να τα ξεχάσετε».

«Τις απειλές εκεί που σας περνάνε» ανταπάντησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Αμέσως μετά, ο κ. Παππάς επανήλθε, λέγοντας: «Δεν δέχομαι ότι αιφνιδιάσαμε. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε πριν από 3,5 μήνες και τότε σας καλέσαμε να ψηφίσουμε ΕΣΡ. Κάναμε δύο προσπάθειες καλής θέλησης και εσείς θέτατε προφάσεις εν αμαρτίαις. Ένα θα σας πω: κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα».


Όταν ο Βενιζέλος υπενθύμισε στην κυβέρνηση την ιστορία με το δέντρο και τη μαϊμού

«Σκοτώσατε το ΕΣΡ και τώρα χρησιμοποιείτε το αβάσιμο επιχείρημα "είμαστε ορφανοί, ας του πάρουμε όλες τις αρμοδιότητες"» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι ο καθορισμός του αριθμού δεν μπορεί να καθοριστεί χωρίς διαβούλευση και πως η διαφημιστική πίτα δεν αποτελεί συνταγματικό κριτήριο.

«Ο νόμος έλεγε ότι καθορίζονται τεχνικά οι δίαυλοι με βάση τη χωρητικότητα. Δεν μπορείς σήμερα -την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες χωρητικότητας- να περιορίζεις τον αριθμό. Αυτό αντιβαίνει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η τροπολογία είναι μάταιη παραβίαση, καθώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Θα έρθει η στιγμή και θα ζητηθούν στοιχεία από τους νέους (σ.σ. καναλάρχες). Θα ζητηθούν στοιχεία για την προέλευση χρημάτων και αυτοί τότε θα ανέβουν στα δέντρα. Και ξέρετε ότι όταν ανέβουν στο δέντρο, θα φανούν τα οπίσθια -και σε συνδυασμό με άλλα θέματα, αγαπημένο θέμα είναι η Τράπεζα Αττικής- θα δείτε το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των ΜΜΕ. Δεν πάμε πουθενά. Νομίζετε ότι εκβιάζετε τους παλιούς και υπόσχεστε στους νέους, αλλά στην ουσία τους εκβιάζετε και αυτούς. Έχετε απλώσει πολύ τον τραχανά και δεν θα αντέξετε».