«Η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμώ ότι θα έχουν λειτουργήσει τα πέντε hot spots» δηλώνει ο Θοδωρής Δρίτσας, σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Πάνου Καμμένου.
Μιλώντας για τα κέντρα καταγραφής μεταναστών και προσφύγων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δήλωσε ότι θα είναι έτοιμα, στα νησιά του Αιγαίου και τα δύο προαναχωρησιακά κέντρα στο Σχιστό, στην Αθήνα, και στη Σίνδο. Τοποθέτησε ωστόσο την λειτουργία τους στο τέλος του μήνα, ενώ ο υπουργός Αμυνας έχει δηλώσει ότι θα είναι έτοιμα ως τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως ζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ο υπουργός, απηύθυνε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες να μιμηθούν τους νησιώτες, που με ελάχιστες εξαιρέσεις διαχειρίστηκαν το προσφυγικό ζήτημα, ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο εγκλωβισμού μεταναστών στη χώρα μας, εάν κάποιες γειτονικές χώρες, μπροστά στις δύσκολες εξελίξεις, επιλέξουν το κλείσιμο συνοριακών εισόδων.
«Η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις και ενέργειες, που πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, ώστε να αποφευχθεί αυτό το γεγονός» ανέφερε ο κ. Δρίτσας και χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» τη δημιουργία των hot spots και των προαναχωρησιακών κέντρων.
Να διαχυθούν οι μετανάστες σε όλη την Ελλάδα
Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση, για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη υπάρξει, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου η διαδικασία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές, αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια για να είναι διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους.
Εξω από το ΝΑΤΟ
Αναφορικά με τυχόν εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι εάν Ευρώπη πιστεύει πως μπροστά στην αδυναμία να πάρει γενναίες και συνεκτικές αποφάσεις συνεργασίας, η λύση είναι η ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση για τη διαχείριση του προβλήματος, τότε «κάνει μεγάλο λάθος».
«Ας εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες να νικήσει η δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη απέναντι στη ρατσιστική και ξενοφοβική Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας και υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου είναι ένα αγαθό που πρωτίστως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με την ορθολογική διαχείριση του προσφυγικού και με συνεργασία όλων των χωρών».
Αντιπαράθεση με τον Αδωνι Γεωργιάδη
Ενώ στην Ουαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Αθήνα ξέσπασε χθες πολιτική θύελλα, με επίκεντρο τη θέση της χώρας σε σχέση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έπειτα από την τοποθέτηση του κ. Δρίτσα υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.
Ο κ. Δρίτσας είχε στη Βουλή αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, όταν επικαλέστηκε τη συνεδριακή, επίσημη θέση του κόμματός του για αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, ο κ. Δρίτσας, απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ρώτησε «εσείς λέτε να μείνουμε στην Ατλαντική Συμμαχία ή να φύγουμε;», απάντησε: «Να φύγουμε. Το λέει το συνέδριό μας με επίσημη απόφαση».
Από την πλευρά της Κουμουνδούρου κάλυψαν απολύτως τον κ. Δρίτσα, λέγοντας ότι επανέλαβε την επίσημη θέση του κόμματος, η οποία συμπυκνώνεται στη φράση: «Στρατηγικός στόχος είναι η απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και η διάλυσή του». Εσπευδαν, ωστόσο, να ερμηνεύσουν αυτή την αναφορά περαιτέρω, προκειμένου να απαλύνουν τις εντυπώσεις. Οπως έλεγαν, η αναφορά σε «στρατηγικό στόχο» σημαίνει ότι δεν γίνεται λόγος για άμεση αποχώρηση, αλλά για σταδιακή απεμπλοκή, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση του ΝΑΤΟ από έναν άλλο φορέα ασφάλειας, με αναβαθμισμένο και διακριτό ρόλο της Ευρώπης. Ολα αυτά διότι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε υπό άλλες συνθήκες, για την αντιμετώπιση διαφορετικών γεωστρατηγικών προκλήσεων και, πλέον, έχει ξεπεραστεί ως μηχανισμός.