21 Φεβρουαρίου 2016

Ενώ ο Δρίτσας αυτοαποθεώνεται, εκτός ελέγχου οι προσφυγικές ροές: Χιλιάδες οι αφίξεις από Αλεξανδρούπολη έως Καστελόριζο

Ξεπέρασαν τις 13.000 οι μετανάστες και πρόσφυγες που καταγράφηκαν το τετραήμερο 16-19 Φεβρουαρίου - Δραματική έκκληση των κατοίκων του Καστελορίζου μετά την «κατάληψη» από 900 πρόσφυγες: «Δεν αντέχουν οι πλάτες μας ξανά τέτοια κατάσταση» - "Πάρτι" στο Καστελλόριζο έστησαν οι Τούρκοι διακινητές - Και ο Δρίτσας αυτοαποθεώνεται: Έχουν γνώση οι φύλακες

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκονται ξανά οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα με τους διακινητές να «ανακαλύπτουν» δύο νέα περάσματα προς το ελληνικό έδαφος, από το Καστελόριζο και την Αλεξανδρούπολη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τετραήμερο 16-19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περισσότερες από 13.000 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας... αυτοαποθεώνεται για την υποτιθέμενη άμεση αντίδραση των υπηρεσιών του λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι «οι φύλακες έχουν γνώση».

Μόνο ο κακός καιρός φαίνεται να προστατεύει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς όπως δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο δημοτικός σύμβουλος του Καστελόριζου Γ. Αχλαδιώτης «επειδή χάλασε ο καιρός δεν είχαμε νέες αφίξεις χθες και σήμερα». Σύμφωνα με τον κ. Αχλαδιώτη οι περίπου 900 μετανάστες και πρόσφυγες που «κατέλαβαν» το νησί έχουν πλέον αποχωρήσει από το νησί αλλά όπως λέει σε μια κραυγή απελπισίας «οι πλάτες μας δεν αντέχουν άλλο τέτοιο περιστατικό».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρκατορείου, στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί ακόμα και λίστες αναμονής.

Όσο για τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι - σύμφωνα με τις Αρχές - λειτουργούν άψογα, έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Και την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το MEGA, ψαράδες της Αλεξανδρούπολης είδαν για πρώτη φορά την Κυριακή βάρκες να πλησιάζουν στις ακτές της πόλης. Σε μία από αυτές επέβαιναν 68 άτομα, ανάμεσά τους 20 παιδιά και βρέφη, που διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από τον καπετάνιο της μηχανότρατας «Καπετάν Φώτης ΙΙ», ο οποίος τους ανέβασε στο σκάφος του και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

"Πάρτι" στο Καστελλόριζο έστησαν οι Τούρκοι διακινητές

Διπλάσιος αριθμός μεταναστών και προσφύγων από τους κατοίκους του νησιού φιλοξενείται το τελευταίο διήμερο στο Καστελλόριζο, γεγονός που προβληματίζει έντονα την τοπική κοινωνία.

Οι διακινητές, βρήκαν «πέρασμα» στο νησί, εμπορευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο.


Σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες μιλώντας στη «Ροδιακή» κάτοικοι του νησιού, ο αριθμός των μεταναστών προσφύγων που βρίσκονταν χθες το πρωί στο Καστελλόριζο ξεπερνούσε τους 740 συνολικά, όταν το σύνολο των μονίμων κατοίκων δεν ξεπερνά τους 250 αυτή την εποχή.

Οι δυνάμεις επιτήρησης που υπάρχουν στην περιοχή είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστος είναι επίσης και ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο Καστελλόριζο.



Θησαυρίζουν οι διακινητές
Μεταξύ των 740 ατόμων – προσφύγων που βρίσκονται στο νησί του Καστελλορίζου, περιλαμβάνονται πάνω από 300 γυναίκες και παιδιά.

Ο χώρος διαμονής που τους έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο, είναι ευπρεπής, αλλά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Οι εθελοντές δίνουν καθημερινή μάχη για να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια οι άνθρωποι αυτοί.



Το... κόστος μεταφοράς που έχει κάνει «ζάμπλουτους» τους διακινητές, με την ανοχή βεβαίως των τουρκικών αρχών που δεν επιτηρούν ούτε στο ελάχιστο την περιοχή, ανέρχεται γύρω στις 2.500 ευρώ το άτομο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων που έχουν φθάσει στη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ στην τουρκική πόλη «Κας» που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, που καθημερινά στέλνονται στο νησί με τη βοήθεια των τουρκικών κυκλωμάτων.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, λένε ότι έχουν... συνταχθεί και λίστες αναμονής για να υπάρχει μια... τάξη στην όλη διαδικασία που ακολουθείται.

Πηγή: rodiaki.gr