03 Φεβρουαρίου 2016

Αυτό είναι το σπίτι “των ονείρων” του Έλληνα... το έχει αγοράσει με δάνειο που τώρα δεν θέλει να πληρώσει

Ποιο είναι το σπίτι «των ονείρων» του Έλληνα; Την απάντηση δίνει έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 16 ευρωπαϊκές χώρες και μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα - αναφορικά με τις τρέχουσες συνθήκες, αλλά και προτιμήσεις στη στέγαση.

Σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX, επτά στους δέκα Έλληνες ζουν σε ιδιόκτητο ακίνητο, ενώ το 33% αυτών διαθέτει και ιδιόκτητη δευτερεύουσα κατοικία.

Σε ακίνητο 120 τετραγωνικών μέτρων, με 4 δωμάτια, μπαλκόνι και χώρο στάθμευσης, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς και γειτονιά με χώρους πρασίνου και πάρκα, θα ήθελε να διαμένει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα.

Μεγάλο ακίνητο με αρκετά δωμάτια το ιδανικό σπίτι για τον Έλληνα

Ευρύχωρο και άνετο φαντάζονται οι Έλληνες το σπίτι τους, όπως προκύπτει από την σχετική ερώτηση για τις διαστάσεις του ιδανικού χώρου.

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε η οικία του να είναι από 91 έως 150 τετραγωνικά μέτρα.

Οι μικροί χώροι έως 75 τετραγωνικά μέτρα, αλλά και στο άλλο άκρο οι πολύ μεγάλοι που ξεπερνούν τα 200 τετραγωνικά μέτρα, τυγχάνουν ελάχιστης απήχησης (6,2% και 3,2% αντιστοίχως).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πώς το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που επιλέγουν κατοικία άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων ζει μόνιμα σε αστικά κέντρα, καθώς και το ότι από εκείνους που διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, η πλειοψηφία δηλώνει ότι ζει σε μονοκατοικία ή μεζονέτα και η μειοψηφία σε διαμέρισμα.

Μόνο 1 στους τρεις Έλληνες με δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία

Σε ερώτημα για την κατοχή δεύτερης κατοικίας, το 67,2% απάντησε αρνητικά ότι δεν διαθέτει και μόλις το 32,8% θετικά ότι διαθέτει.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ιδιόκτητης δεύτερης κατοικίας συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα.

Σε αγροτικές περιοχές η δεύτερη κατοικία

Σύμφωνα με την έρευνα το μεγαλύτερο ποσοστό (53,7%) των δεύτερων κατοικιών βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.