03 Φεβρουαρίου 2016

Άσαντ και Ρωσία «βομβαρδίζουν» τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Μαίνεται ο εμφύλιος, ο στρατός «έκοψε» τον ανεφοδιασμό των ανταρτών στο Χαλέπι, εξαπολύοντας επίθεση με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι υποστηρίζει το καθεστώς Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, πραγματοποιώντας βομβαρδισμούς σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες της αντιπολίτευσης στη χώρα, λειτουργώντας προβοκατόρικα εναντίον των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στη Γενεύη. Μία μέρα μετά, ο κυβερνητικός στρατός «επιβεβαίωσε» τις καταγγελίες του Βρετανού υπουργού, ανακοινώνοντας την κατάληψη των χωριών Νουμπούλ και Ζάχραα, έξω από το Χαλέπι, ανακόπτοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανεφοδιασμό των ανταρτών στην πόλη.

Στην επιχείρηση του συριακού στρατού συνέδραμε η ρωσική αεροπορία, βομβαρδίζοντας την περιοχή πριν εφορμήσει το πεζικό των κυβερνητικών στρατευμάτων. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, το Χαλέπι έχει αποκοπεί προς την πλευρά των συνόρων με την Τουρκία, εγκλωβίζοντας τους αντάρτες.

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν την Τρίτη (2/2) το βράδυ με τον επικεφαλής του γκρουπ των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών Σταφάν ντι Μιστούρα, τον οποίο ενημέρωσαν για τους βομβαρδισμούς των Ρώσων στις περιοχές γύρω από το Χαλέπι, οι οποίες ελέγχονται από τις ομάδες που επιδιώκουν την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Σε δήλωσή του ο Σταφάν Ντι Μιστούρα, τόνισε ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, βρίσκεται στο «μηδέν».