10 Φεβρουαρίου 2016

Ποια κόκκινα δάνεια προτείνουν στην τρόικα για ξεπούλημα

Η Αθήνα εισηγείται στους Θεσμούς την εξαίρεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία - Οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων, λέει ο Δραγασάκης
Η εξαίρεση, από την πώληση στα «κοράκια» των distress funds, των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, προβλέπεται στην πρόταση της Αθήνας προς τους Θεσμούς, όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr.

Παράλληλα, δεν θα υπάρχει κανένα εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο. Όπως προκύπτει, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ένα «φρένο» στις ανεξέλεγκτες πωλήσεις «κόκκινων δανείων», εισάγοντας συγκεκριμένα κριτήρια για τη μεταβίβαση των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, καθώς δεν έχουν ακόμα στείλει τις παρατηρήσεις τους, ενώ, σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς «κόκκινων δανείων».

Παράλληλα, οι δανειστές αναμένεται να θέσουν στην ελληνική πλευρά το θέμα να προστατεύονται οι οφειλέτες με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και όχι με βάση το ύψος του δανείου. 

Ειδικότερα, με βάση την ελληνική πρόταση, εξαιρούνται:

- όσα δάνεια συνδέονται με την πρώτη κατοικία

- τα καταναλωτικά μέχρι 20.000 ευρώ

- τα επιχειρηματικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι 500.000 ευρώ 

και 

- των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι 250.000 ευρώ.  

Νωρίτερα, και έπειτα από κυβερνητική σύσκεψη, ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμιζε ότι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η ρύθμιση των δανείων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. 

Ελένη Στεργίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ