22 Φεβρουαρίου 2016

Η Μόσχα θέλει να κάνει πτήσεις επιτήρησης πάνω από τις ΗΠΑ -Φοβούνται οι Αμερικανοί

Την άδεια για να αρχίσει να κάνει πτήσεις επιτήρησης πάνω από τις ΗΠΑ, με αεροσκάφη εξοπλισμένα με ιδιαίτερα «ενισχυμένες» ψηφιακές μηχανές, θα ζητήσει η Ρωσία.

Την ίδια ώρα όμως, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων προειδοποιούν ότι τέτοιες πτήσεις θα βοηθήσουν τη Μόσχα να συλλέγει πληροφορίες για τις ΗΠΑ.

Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί», η οποία επιτρέπει τις άοπλες πτήσεις παρατήρησης πάνω από το συνολικό έδαφος των 34 χωρών-μελών, για την ενίσχυση της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική δράση, όπως επίσης για να ενισχυθεί η παρακολούθηση του ελέγχου των όπλων και άλλων συμφωνιών. Ομως, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και των ενόπλων δυνάμεων ανησυχούν ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται τις τεχνολογικές εξελίξεις για να παραβιάσει το πνεύμα της Συνθήκης.

Το αίτημα της Ρωσίας θα διατυπωθεί επίσημα στη Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοιχτών Ουρανών, με έδρα τη Βιέννη, προκειμένου να μπορέσει αεροπλάνο της εξοπλισμένο με αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας να πετάξει πάνω από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή του Associated Press.

Η κυβέρνηση Ομπάμα θα κληθεί να αποφασίσει αν θα το επιτρέψει αυτό, σε μία περίοδο στην οποία η Μόσχα- σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- αποτυγχάνει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπει η Συνθήκη. Κυρίως όμως, αυτό το αίτημα έρχεται σε μία εποχή έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας, με τις δύο χώρες να είναι σε αντιπαράθεση για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνθήκη, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι κάθε μέλος πρέπει να επιτρέπει την εναέρια επιτήρηση του εδάφους του, όμως η Ρωσία έχει επιβάλει περιορισμούς σε ό,τι αφορά την επιτήρηση πάνω από τη Μόσχα και άλλες περιοχές της.