22 Φεβρουαρίου 2016

ΦΑΠΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ! Νόμιμη η εκλογή Ντογιάκου ως προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας

Νόμιμη είναι οριστικά η εκλογή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η σύγκληση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας Εφετών από τον κ. Ντογιάκο.

Ειδικότερα, ο κ. Ντογιάκος ελέγχθηκε πειθαρχικά ύστερα από καταγγελίες  περί μη νόμιμης εκλογής του, ενώ  η έρευνα είχε διαταχθεί από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Όμως, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκλογή Ντογιάκου είναι απολύτως νόμιμη. Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει στο σχετικό  πόρισμά της, «δεν τίθεται  θέμα διάπραξης  πειθαρχικού παραπτώματος από μέρους των εισαγγελέων εφετών Γεωργίας Τσατάνη και Ισίδωρου Ντογιάκου».
             
Η επίμαχη εκλογή, συνεχίζει η κυρία Θεοδώρου «έγινε αποδεκτή  από όλους τους θεσμικούς παράγοντες  της Δικαιοσύνης» (υπουργό Δικαιοσύνης, πρόεδρο και εισαγγελέα  του Αρείου Πάγου), καθώς και από τους εισαγγελικούς λειτουργούς  της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Υπέρ της αρχειοθέτησης για την έρευνα περί της εκλογής Ντογιάκου τάχθηκε και ο προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστηρίων Νίκος Λεοντής.

Τέλος, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, τάχθηκε υπέρ της αρχειοθέτησης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τόσο η κυρία Θεοδώρου, όσο και κ. Λεοντής είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να αρχειοθετηθεί η έρευνα για τον κ. Ντογιάκο και ως προς δεύτερο σκέλος της, ο κ. Παρασκευόπουλος είχε αντίθετη γνώμη  και έτσι κινήθηκε σε βάρος του πειθαρχική δίωξη.

Το δεύτερο αυτό σκέλος αφορά τη σύγκληση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας Εφετών  από τον κ. Ντογιάκο με θέμα:  «Θεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου  στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών»

Κατά την αντεισαγγελέα του Α.Π που διενήργησε την έρευνα ούτε σε αυτή την περίπτωση στοιχειοθετείται πειθαρχικό αδίκημα και αυτό γιατί  «είναι προφανές ότι ο όρος  εξωθεσμική παρέμβαση είχε την έννοια  ότι η εκ μέρους της προέδρου του Αρείου Πάγου  διατύπωση  στο προαναφερόμενο έγγραφο  της ρητής άποψης περί ακυρότητας της διενεργηθείσας εκλογής και διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από τους εισαγγελείς εφετών  Γ. Τσατάνη και Ισ. Ντογιάκο έλαβε χώρα από θεσμικό όργανο που δεν έχει αρμοδιότητα σχετικής έρευνας».

Κατόπιν αυτών,  η κυρία Θεοδώρου τόνισε ότι η από μέρους του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών σύνταξη της σύγκλησης της Ολομέλειας  δεν μπορεί να θεωρηθεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Παρασκευόπουλος  διαφώνησε και η υπόθεση παραπέμπεται στο Επταμελές Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου προς νέα κρίση.

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ