11 Φεβρουαρίου 2016

ΝΔ: «Ούτε μία μέρα πλάτη σε αυτή την πολιτική»

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Ολοένα και πιο εγκλωβισμένο «στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε», βλέπουν τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στη ΝΔ όπου είναι αποφασισμένοι, ιδιαίτερα μετά και την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, να ανεβάσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι σε μία κυβερνητική πολιτική που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοψίζουν σε τρεις λέξεις: «Πόλωση, διχασμός, εξαπάτηση». Και της καταλογίζουν μία σειρά από «ψέματα», μεταξύ των οποίων και «ο πόλεμος κατά της διαπλοκής» που διακηρύττει η κυβέρνηση. «Με αντισυνταγματικές αποφάσεις «κάτω από το τραπέζι» δεν χτυπάς την διαπλοκή. Ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του», αντέτεινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ αναμένεται να επιμείνει ιδιαίτερα στα ζητήματα που η ίδια περιγράφει ως «συστηματική υπονόμευση της ανεξαρτησίας των θεσμών» και ως «οικοδόμηση ενός κομματικού κράτους». «Όσο κυβερνούν με αυτό τον τρόπο, με υπονόμευση της ανεξαρτησίας των θεσμών, πολιτικοποίηση του κράτους , με δαιμονοποίηση επενδύσεων εμείς θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση», τονίζουν συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ. "Αλλά αντιπολίτευση με προτάσεις", διευκρινίζουν. «Εμείς δεν θα δημιουργήσουμε ψεύτικες ελπίδες στην κοινωνία".

Επιμένουν επίσης ότι το κόμμα τους δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές. «Από την ώρα που δεν μπορείς να τις επιβάλλεις, γιατί να τις ζητήσεις», τονίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Δεν κρύβουν ωστόσο την εκτίμηση ότι το ζήτημα «θα τεθεί εκ των πραγμάτων από την κοινωνία». Στο μεταξύ η ίδια η ΝΔ θα συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση για αλλαγή πολιτικής και στροφή προς τις δικές της προτάσεις, θεωρώντας ότι αυτές μπορούν να δώσουν διέξοδο, μεταξύ άλλων και στο Ασφαλιστικό, την απόσυρση του οποίου ζήτησε .το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Από την ρητορική μας καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να βάλουμε ούτε μία μέρα πλάτη σε αυτή την πολιτική», τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Τακτική διγλωσσίας" μέσα και έξω

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούν με προσοχή τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, προσπαθώντας και από τη δική τους πλευρά τους να αποκωδικοποιήσουν προθέσεις πιθανών επόμενων κινήσεων. Η αίσθηση είναι ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν ταυτόχρονα δυο τακτικές που ανάλογα με τις εξελίξεις είναι πιθανό οποιαδήποτε εξ αυτών να επικρατήσει. Η μία εκτιμούν ότι βλέπει και προς την κατεύθυνση της "ηρωικής εξόδου", δηλαδή και των εκλογών, θεωρώντας πως εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πολιτική λύση στο ζήτημα της αξιολόγησης η κυβέρνηση δεν θα αντέξει την διαδικασία της υλοποίησης των πολιτικών για τις οποίες έχει δεσμευθεί και πιέζεται από τους δανειστές να εφαρμόσει. Η δεύτερη θεωρεί ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και από κει και πέρα να επιδιώξει η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα, καλλιεργώντας ελπίδες ότι θα αρχίσει μία νέα περίοδος για την οικονομία και την κοινωνία και διεκδικώντας η ίδια προσαρμογές ειδικά για κοινωνικές ομάδες που την ενδιαφέρουν εκλογικά.

Θεωρούν μάλιστα ότι οι αντικρουόμενες απόψεις ως προς το ενδεχόμενο εκλογών που προέρχονται από το εσωτερικό της συγκυβέρνησης δεν είναι τυχαίες, αλλά εντάσσονται σε μια «σκόπιμη τακτική διγλωσσίας» τόσο προς τα μέσα, όσο και προς τα έξω. Απευθύνεται δηλαδή και προς την ίδια την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει ότι σε περίπτωση εκλογών ο αριθμός των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος θα είναι πολύ μικρότερος, δεδομένου ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ. Η άποψη ότι έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί έχει εδραιωθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρθηκε σε αυτό και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές και θα είναι πρώτη όποτε και αν γίνουν.


Η στρατηγική πάντως της ίδιας της ΝΔ, όσο και αν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα που επικρατούν στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και η διεξαγωγή του Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο και θα ρίξει το βάρος στις καταστατικές αλλαγές που θα προωθηθούν για να γίνει πράξη η υπεσχημένη προεκλογικά οργανωτική ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός της ΝΔ.