10 Φεβρουαρίου 2016

Το Μαξίμου βλέπει σενάρια συνωμοσίας πίσω από την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών με επιχειρηματίες και ίδρυμα Ωνάση

Οι τράπεζες με 36 δισ. κεφάλαια εμφανίζουν 4,7 δισ. κεφαλαιοποίηση πρόκειται για την χαμηλότερη σχέση τιμής προς λογιστική αξία ιστορικά 0,12 δηλαδή τα 100 ευρώ κεφαλαίου έχουν αξία 12 ευρώ

Τα σενάρια συνωμοσίας μπορεί πάντα να εξιτάρουν την φαντασία αλλά σχεδόν πάντα είναι σενάρια συνωμοσίας.
Στο πλαίσιο αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου επιδίδεται εσχάτως σε εικασίες για το τι φταίει που έχει καταρρεύσει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος.

Είναι αληθές ότι έχει συντελεστεί βιβλική καταστροφή στις τράπεζες.

Πριν 60 ημέρες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και βρίσκονται ήδη -72% χαμηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.

Σε 60 ημέρες απώλειες -72% προφανώς σοκάρουν.

Οι τράπεζες με 36 δισεκ. κεφάλαια εμφανίζουν 4,7 δισεκ. κεφαλαιοποίηση πρόκειται για την χαμηλότερη σχέση τιμής προς λογιστική αξία ιστορικά 0,12 δηλαδή τα 100 ευρώ κεφαλαίου έχουν αξία 12 ευρώ με χρηματιστηριακούς όρους.

Οι αιτίες της κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών είναι

1)Οι παλινωδίες και η έλλειψη εμπιστοσύνης και η ανασφάλεια που αποπνέει η ελληνική κυβέρνηση καθώς έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επειδή….προσπαθεί να βρει φόρμουλα για το πώς θα περάσει στην κοινωνία την ειλημμένη απόφαση για μειώσεις συντάξεων έως -25%.

2)Οι αγορές ανησυχούν ότι υπάρξει εμπλοκή θα στραγγαλίσουν την οικονομία μέσω των τραπεζών.

Αν θέσουν θέμα αναβαλλόμενης φορολογίας στις τράπεζες προφανώς ο κλάδος τελείωσε.

Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει αλλά σίγουρα επικρέμεται ως απειλή αν η Ελλάδα φανεί αδιάλλακτη και δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.

3)Το διεθνές κλίμα έχει βαρύνει πολύ και αυτό δείχνει ότι η bear market είναι γεγονός.

Ήδη ο DAX στην Γερμανία από τις 12.374 μονάδες στις 5 Απριλίου του 2015 που ήταν και το ιστορικό υψηλό έχει υποχωρήσει στις 8.880 μονάδες στις 9 Φεβρουαρίου του 2016 ή πτώση 28% σε διάστημα 10 μηνών και η διόρθωση ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Να σημειωθεί ότι για να βρούμε τα χαμηλά ετών του DAX πρέπει να πάμε πολύ πίσω τον Φεβρουάριο του 2009 οπότε και είχε βρεθεί στις 3.843 μονάδες.

Διάρθρωση αναμένεται συνολικά στις αγορές και η αιτία της μεγάλης χρηματιστηριακής διόρθωσης δεν είναι μόνο η ιστορική πτώση του πετρελαίου.

Αποκαλύπτεται ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ζημίωσαν αντί να ωφελήσουν, βοήθησαν να ενισχυθούν οι αποτιμήσεις χωρίς να στηρίξουν την ανάπτυξη διεθνώς.

Και ενώ εν συντομία αυτές είναι οι βασικές αιτίες της διόρθωσης στο ελληνικό και τα διεθνή χρηματιστήρια η ελληνική κυβέρνηση αναζητά σενάρια συνωμοσίας.

Μάλιστα ορισμένοι παράγοντες στο Μαξίμου φωτογραφίζουν συγκεκριμένους επιχειρηματίες που θέλουν να βλάψουν την κυβέρνηση μέσω του κραχ στο χρηματιστήριο.

Μάλιστα οι 2 εξ αυτών έχουν μεγάλες εισηγμένες εταιρίες εκ των οποίων ο ένας με ισχυρή παρουσία στον FTSE 25.

Λες και ότι 3-4 επιχειρηματίες μπορούν πουλώντας να πλήξουν τόσο καίρια μια αγορά.

Ταυτόχρονα φωτογραφίζουν και το ίδρυμα Ωνάση αναφέροντας ότι αυτό βρίσκεται πίσω από τις πωλήσεις στην Attica bank, πουλάει τις μετοχές που απέκτησε στην αύξηση κεφαλαίου.

Το γεγονός ότι η Attica bank έχει υποχωρήσει -72% σε 60 ημέρες κανένα δεν έχει ακόμη προβληματίσει, ούτε και το γεγονός ότι η Attica bank συνεχίζει να είναι υπερτιμημένη έναντι των άλλων τραπεζών με όρους P/BV.

To ίδρυμα Ωνάση προφανώς στο πλαίσιο της ρευστότητας του και τον stop losses που είχε θέσει αποφάσισε να πουλήσει Attica bank.

Να θυμίσουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ είχε επενδύσει 381 εκατ και έχουν τρέχουσα αξία 106 εκατ. η ΕΥΔΑΠ είχε επενδύσει 20 εκατ και έχουν τρέχουσα αξία 5,6 εκατ και το ΤΑΠΙΤΛΑΤ είχε επενδύσει 55,5 εκατ που έχουν τρέχουσα αξία 15,5 εκατ.

Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι συνολικά οι μετοχές των τραπεζών έχουν απαξιωθεί απόρροια των λόγων που προαναφέρθηκαν.
Ο Γερμανικός DAX είναι σε φάση διόρθωσης ήδη από το 2015


www.bankingnews.gr