02 Φεβρουαρίου 2016

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΕ! Μύδροι κατά της κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Eπιτροπής Ανταγωνισμού

Ο κ. Κυριτσάκης κάνει λόγο για «αντιθεσμική παρέμβαση» με αφορμή τροπολογία που αφορά την στελέχωση της επιτροπής - Υποστηρίζει ευθέως πως η κυβέρνηση με άγαρμπο τρόπο «κλάδεψε» την επιτροπή σε μια περίοδο που παρήγαγε σημαντικό έργο

Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Κυριτσάκης, κατηγορώντας την για αντιθεσμική παρέμβαση με αφορμή τροπολογία που αφορά την στελέχωσή της. «Η ανεξαρτησία στις Αρχές θεμελιώνεται και προστατεύεται με την θητεία. Αν υποπέσω σε παράβαση να φύγω. Όχι όμως γιατί το θέλει ένας υπουργός ή μια κυβέρνηση… Δεν νοούμαι κάποιος να μου λέει "κύριε πρέπει να φύγεις γιατί δεν μου αρέσεις"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έμπειρος δικαστικός υποστηρίζοντας ευθέως πως η κυβέρνηση με άγαρμπο τρόπο «κλάδεψε» την επιτροπή σε μια περίοδο που παρήγαγε σημαντικό έργο και «έτρεχε» αρκετές μεγάλες υποθέσεις.

Η τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενισχύει το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση και απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης για την στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών. Είναι ενδεικτική η φράση του κ. Γιάννη Τραγάκη που υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση διολισθάνει σε αντισυνταγματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και δεν πρόκειται να πιάσει πλειοψηφία 4/5 για καμία από τις ανεξάρτητες αρχές».

Πιο αναλυτικά, αντικείμενο συζήτησης στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήταν η υπουργική τροπολογία του κ. Γιώργου Σταθάκη που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα με την οποία θεσπίστηκαν νέες προϋποθέσεις για την στελέχωση της επιτροπής ανταγωνισμού. Μεταξύ αυτών παρείσφρησε και η προϋπόθεση που προβλέπει πως ο αντιπρόεδρος της επιτροπής δεν πρέπει να είναι σύζυγος βουλευτή. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεώρησε την διάταξη φωτογραφική καθώς  αφορά τον σύζυγο της κυρίας Νίκης Κεραμέως. Ειδικότερα, η ΝΔ εξήγησε ότι ο σύζυγος της βουλευτού βρίσκεται στην συγκεκριμένη θέση τα τελευταία έξι χρόνια, πριν την εκλογή της δηλαδή, και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό ή να αφαιρέσει την διάταξη ή να την επεκτείνει για όλες τις αρχές και τους κρατικούς οργανισμούς.

«Δεν ήξερα τίποτα για την τροπολογία που αφορά την επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν ήταν από πλευράς υπουργού σωστό αυτό που έκανε» είπε αρχικά ο κ. Κυριτσάκης για να εξηγήσει: «Ο νόμος λέει ότι ο υπουργός όταν θέλει να κάνει επέμβαση στον νόμο που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής μας θα πρέπει να ακροάται τα μέλη της πρώτα. Δεν έγινε και μετά την κατάθεση της τροπολογίας  πήγα στον υπουργό και του τα είπα έξω από τα δόντια. Τα πάντα. Δέχθηκε τις παρατηρήσεις μου και βελτίωσε την τροπολογία. Όμως ήταν ανένδοτος στο να γίνει επέμβαση που θα λέει ότι η επιτροπή αποτελείται από πρόεδρο αντιπρόεδρο διευθυντές και τμηματάρχες». Υποστήριξε ότι η τροπολογία αποτελεί «επέμβαση που δεν θα έπρεπε να γίνει για λόγος θεσμικούς και ηθικούς. Το μεγάλο πρόβλημα είναι του αντιπροέδρου που είναι εξαίρετος γνώστης και εφαρμοστής των κανόνων και σε ένα μήνα θα φύγει. Ουδείς βέβαια αναντικατάστατος. Όμως μια Αρχή που παράγει έργο δεν μπορείς να την κλαδεύεις με μια τροπολογία. Και η Πολωνία τιμωρήθηκε και θα τιμωρηθούμε και εμείς και είναι κρίμα από το Θεό».

Είπε ότι η υπουργική παρέμβαση «διαταράσσει μια ορθή ανοδική πορεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θα με θυμηθείτε ότι η επιτροπή που είναι σήμερα δεν θα είναι αύριο. Γιατί; Γιατί υπέστησαν τόση απογοήτευση και ταρακούνημα από την τροπολογία που αναρωτιούνται γιατί να δουλέψουν. Όταν βλέπουν αυτή την αντιμετώπιση σε έναν άνθρωπο που είχε προσφέρει τόσα. Του λετε "κύριε επειδή η γυναίκα σου είναι βουλευτής πρέπει να φύγεις". Νομοθετήστε ότι θέλετε όχι όμως για τους υπηρετούντες. Οι φωτογραφικές διατάξεις δεν τιμούν το κοινοβούλιο».

«Αν υποπέσω σε παρέμβαση να φύγω… όχι όμως επειδή το θέλει ένας υπουργός ή μια κυβέρνηση»

«Η ανεξαρτησία στις Αρχές θεμελιώνεται και προστατεύεται με την θητεία» συνέχισε ο κ. Κυριτσάκης και πρόσθεσε «Αν υποπέσω σε παράβαση να φύγω. Όχι όμως επειδή το θέλει οποιοσδήποτε πολιτικός, οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα αν εγώ παραιτηθώ ή όχι. Θα μπορούσα να παραιτηθώ. Εξι χρόνια δεν έχω πάρει ένα ευρώ πλην της σύνταξής μου. Όμως δεν νοούμαι να μου λέει κάποιος : "κύριε πρέπει να φύγεις γιατί δεν μου αρέσεις"».

Τέλος, έκανε έκκληση στα μέλη της επιτροπής Θεσμών να προωθήσουν μεταβατική διάταξη ώστε να μην διαταραχθεί η σημερινή σύνθεση της επιτροπής Ανταγωνισμού έως την ολοκλήρωση της θητείας της.