23 Φεβρουαρίου 2016

ΡΕΖΙΛΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ! Guardian: Η Ελλάδα εκλιπαρεί την ΠΓΔΜ να ανοίξει τα σύνορα

Μετά την απόφαση για αυστηροποίηση των ελέγχων της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα εκλιπαρεί (την Μακεδονία, όπως αναφέρεται) να ανοίξει τα σύνορα της, γράφει σε δημοσίευμα της η Guardian.

Tο δημοσίευμα τονίζει ότι η απόφαση αυτή αφήνει 10.000 άτομα παγιδευμένα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, τουλάχιστον 10.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είχαν παγιδευτεί στην Ελλάδα, οι περισσότεροι αβοήθητοι στα βόρεια, ενώ άλλοι 4.000 που είχαν μόλις έρθει από τα νησιά είχαν κολλήσει στο λιμάνι του Πειραιά.

«Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της απόφαση της ΠΓΔΜ να απαγορεύσει την είσοδο σε Αφγανούς πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι αντέδρασε με αυτό τον τρόπο σε μια παρόμοια κίνηση από τη Σερβία».

Η εφημερίδα δημοσιεύει και δηλώσεις του Αναπληρωτη Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος έκανε λόγο για «ξέσπασμα κινδυνολογίας» από τις χώρες της βαλκανικής οδού και για τις χώρες του Βίσεγκραντ που δεν έχουν στείλει ούτε μια κουβέρτα για τους πρόσφυγες.
Απελπιστική διπλωματική προσπάθεια αριστερής κυβέρνησης

Το δημοσίευμα του «Guardian» κάνει λόγο για την αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας που συμμετέχει σε μια απελπιστική διπλωματική προσπάθεια για να διευκολυνθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. Επιπλέον επισημαίνει ότι ο ρυθμός των αφίξεων δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι της ύφεσης μιας και 11.000 άνθρωποι καταγράφηκαν  στα νησιά του Αιγαίου μέσα σε τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα. «Η Αθήνα κάνει αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να βελτιώσει τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων διαλογής «hot spot» και των στρατοπέδων» γράφει η εφημερίδα, εστιάζοντας στους φόβους ότι αν κάποια κράτη αναλάβουν μονομερή δράση και σφραγίσουν τα σύνορα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα καταλήξουν παγιδευμένοι στην πιο χαοτική κατάσταση της Ευρώπης, ενώ η Τουρκία δεν τηρεί την υπόσχεση της να ανακόψει τις εισροές στα σύνορα.