Λίγες ώρες αφού χαρακτήρισε «βασική παθογένεια της Δημοκρατίας» την αυτονόμηση των ΜΜΕ, λέει: «Παγκόσμια συζήτηση, δεν χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει δημοκρατία στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης»
«Εννοείται ότι επιμένω απολύτως. Είναι επιστημονική άποψη εκτός από πολιτική» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης χωρίς να αλλάζει ούτε... τόνο απότη δήλωση που έκανε την Τρίτη στη Βουλή ότι δήθεν η αυτονόμηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συνιστά παθογένεια του πολιτικού και οικονομικού συστήματος στην Ελλάδα.
Σε μια χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατηγορείται ότι επιδιώκει τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης την ίδια στιγμή που προωθεί διαταξη για περιορισμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με άδεια πανελλαδικής εκπομπής σε τέσσεις, από οκτώ που είναι σήμερα. Παραλλήλως η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για την λειτουργία των ραδιοφώνων αλλά και των ενημερωτικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο προαναγγέλοντας αλλαγές που παραπέμπουν σε «απριλιανού τύπου» επιτροπές. Ο ίδιος ο κ. Βερναρδλακης και πάλι από τη Βουλή μίλησε για την ανάγκη «ρύθμισης» της πληροφόρησης και της ενημέρωσης, χωρίς όμως να εξηγεί πώς θα γίνει η διαδικασία αυτή.
«Θα καλούσα όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αναφερθούν εκτεταμένα στην απάντησή μου» τόνισε σήμερα ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και πρόσθεσε: «Θα εγκαλέσω τα κόμματα που σχολίασαν και ψήφισαν τυποκτόνους νόμους στη δεκαετία του 80 και του 90».
Κατά την άποψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών «είναι παγκόσμια συζήτηση, δεν χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει δημοκρατία στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης».
«Για το τι σημαίνει πια η υπερσυγκέντρωση, ο έλεγχος από συγκεκριμένα κανάλια συμφερόντων και το τι σημαίνει δημοκρατία στον έλεγχο των ΜΜΕ» υποστήριξε ο κ. Βεραρδάκης.
Οι επίμαχες «χουντικές» δηλώσεις Βερναρδάκη
«Μια άλλη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι λίγο πιο πολιτική και λίγο άσχετη με το νομοσχέδιο, γιατί αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του «Ποταμιού» στο γεγονός των απόψεών μου των προσωπικών σε σχέση με τη ρύθμιση για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αμφισβήτησε τις καλές μου εξ αυτού του λόγου προθέσεις» είπε την Τρίτη ο κ. Βερναρδάκης στη Βουλή, απόσπασμα το οποίο παρατίθεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης στην επιτροπή.
ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Καταρχήν, αγαπητοί συνάδελφε, θέλω να σας πω, ότι η δίκη προθέσεων δεν έχει ακουστεί ποτέ ούτε στο εκσυγχρονιστικό ούτε στο φιλελεύθερο πολύ περισσότερο πολιτισμό μας. Δίκη αποτελεσμάτων και δίκη εμπράκτων καταστάσεων έχει ακουστεί και θα σας παρακαλέσω πολύ να μην αμφισβητείτε τις προθέσεις μου για τη δημόσια διοίκηση και μάλιστα εκ του λόγου, ότι έχω την άποψη που έχω πολιτικά και θα σας διαβεβαιώσω και τώρα, ότι θεωρώ πως μια από τις μεγάλες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η αυτονόμηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η κατάχρηση που γίνεται του δημόσιου χώρου ενημέρωσης.
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ (Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού’): Κύριε Υπουργέ, δεν έχει το δικαίωμα κάποιος Βουλευτής να αμφισβητεί τις προθέσεις σας;
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Μα, εννοείτε. Εγώ απαντώ πολιτικά και δουλειά μου είναι να σχολιάσω τις προθέσεις σας.
Βεβαίως, δουλειά σας είναι, αλλά και δουλειά μου είναι να απαντήσω.
Δεν μπορώ, λοιπόν, να απαντήσω; Θα μπορούσα να πάρω το λόγο επί του προσωπικού. Εάν, δηλαδή, κάναμε κατάχρηση αυτής της διαδικασίας, θα σήκωνα το χεράκι μου επί του προσωπικού και θα έλεγα « τι λέει ο κύριος;».
Προσπαθώ, όμως, να απαντήσω πολιτικά, γιατί δεν υπάρχει προσωπική αιχμή, αλλά είναι πολιτική η αντιπαράθεσή μας και η διαφωνία μας.
Εγώ θεωρώ και εξακολουθώ να πιστεύω, για να μην έχετε καμία αμφισβήτηση επ' αυτού, ότι η βασική παθογένεια της δημοκρατίας στην Ελλάδα - και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική και στην Ευρώπη και όπου αλλού θέλετε - είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων διαμέσου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία δεν είναι δημοκρατικά, αλλά κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση. Το τι ρύθμιση χρειάζεται είναι ένα άλλο θέμα, αλλά κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η βασική αφετηρία.
ΝΔ: Η κυβέρνηση απειλεί την ελευθερία του Τύπου
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που καλεί τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά – τον οποίο μάλιστα αποκαλεί «υπουργό – καναλάρχη» - να καταδικάσουν τις δηλώσεις Βερναρδάκη.
«Όταν υπουργός της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει, μέσα στη Βουλή, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως "παθογένεια της Δημοκρατίας”, τότε η ελευθερία του Τύπου απειλείται», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της για να προσθέσει «Τέτοιου είδους καθεστωτικές αντιλήψεις, όπως αυτές που εκφράστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό για τη δημόσια διοίκηση κ. Βερναρδάκη, οφείλουν άμεσα να τις καταδικάσουν ο πρωθυπουργός και ο "υπουργός – καναλάρχης” κ. Παππάς. Σε διαφορετική περίπτωση είναι συνένοχοι και συμμέτοχοι στη συντονισμένη προσπάθεια άλωσης της ελευθεροτυπίας».
ΠΑΣΟΚ: Δήλωση μνημείο καθεστωτικής αλαζονείας
ΤΟ ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Η δήλωση αυτή αποτελεί μνημείο καθεστωτικής αλαζονείας και κυριολεκτικά ξεσκεπάζει και το τελευταίο φύλο συκής της κυβέρνησης. Αποτελεί ωμή ομολογία όχι απλά των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης για έλεγχο των ΜΜΕ αλλά και μιας καθεστωτικής πολιτικής κουλτούρας από την οποία διέπεται. Επί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση διατεινόταν ότι επιθυμεί την θέσπιση κανόνων. Υποκρίνεται, ψεύδεται και σήμερα αποκαλύφτηκε ολοκληρωτικά. Γιατί παθογένεια της Δημοκρατίας είναι μια κυβέρνηση να αρνείται να βάλει πραγματικούς κανόνες ανοιχτού και υγιούς ανταγωνισμού στον χώρο των ΜΜΕ που θα υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον. Γιατί παθογένεια της Δημοκρατίας είναι να επιδιώκει μια κυβέρνηση τον έλεγχο και την χειραγώγηση των ΜΜΕ.
Φαίνεται δυστυχώς ότι κάποιοι στη κυβέρνηση πραγματικά θέλγονται από ολοκληρωτικά καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας. Σήμερα αποκαλύφτηκαν! Μόνο που δεν θα τους κάνουμε την χάρη...».
Ποτάμι: Η κυβέρνηση θέλει απολύτως ελεγχόμενη την ενημέρωση
Επίσης το «Ποτάμι» υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του κ. Βερναρδάκη αποκαλύπτουν τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης: να ελέγξει δηλαδή την ενημέρωση.
«Η απίστευτη δήλωση του κ.Βερναρδάκη ότι «μία από τις μεγάλες παθογένειες είναι η αυτονόμηση ιδιωτικών Μέσων Ενημέρωσης» επιβεβαιώνει με τον πλέον κυνικό τρόπο πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ενημέρωση» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη για να συνεχίσει: «Την θέλει απολύτως ελεγχόμενη, όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Στις δημοκρατίες τα Μέσα προφανώς και είναι αυτόνομα και όχι ελεγχόμενα. Ο έλεγχος του κράτους εξαντλείται στην τήρηση των νόμων και όχι στην υπαγόρευση περιεχομένου. Αν θέλουν να χτυπήσουν τη διαπλοκή και το μαύρο χρήμα ας οργανώσουν το ΣΔΟΕ και τους αρμόδιους ελεγκτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς. Οι κυνικές δηλώσεις του κ.Βερναρδάκη επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες του Ποταμιού για το τι έχουν σκοπό να κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο χώρο του διαδικτύου. Η κυβέρνηση απαντώντας παρουσιάζει ως προαιρετική την ένταξη των ιντερνετικών Μέσων σε Κυβερνητικό Μητρώο. Θα ήταν προαιρετική αν η ένταξη δεν ήταν η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση. Δηλαδή αν δεν έρθεις μαζί μας, δεν έχει διαφήμιση. Το Μητρώο είναι κυβερνητικό διότι δε λειτουργεί υπό κάποια ανεξάρτητη αρχή αλλά υπό την τελική ευθύνη του υπερ-Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης. Όπως και το "μοντέλο" του υπερ-Υπουργού κ. Ν.Παππά στην τηλεόραση. Οι άνθρωποι είναι καθαρό τι θέλουν. Οι Υπουργοί το ομολογούν δίχως ντροπή».
Ενωση Κεντρώων: Τελικά ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αριστεράς και δικτατορίας;
Από την Ένωση Κεντρώων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Σύριζα μετά τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, επιθυμεί να "ελέγξει" τα ραδιόφωνα και εν συνεχεία όπως ανέφερε και η κυβερνητική εκπρόσωπος και το διαδίκτυο. Αν όλα κυλήσουν με βάση τις διαθέσεις της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται στο μέλλον να αντικρίσουμε και άλλα ευτράπελα. Τελικά ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αριστεράς και δικτατορίας;».
Επιμένει με «απίστευτη» ανακοίνωση ο Βερναρδάκης
Μπροστά στην πολιτική κατακραυγή ο κ. Βερναρδάκης επιχείρησε να απαντήσει. Τα όσα παραθέτει όμως στην ανακοίνωσή του μάλλον εντείνουν την ανησυχία παρά την κατευνάζουν.
Αυτό γιατί προσπαθεί να πείσει για την αναγκαιότητα του ελέγχου της ενημέρωσης επικαλούμενος διάφορες συστάσεις της ΕΣΗΕΑ περι παραβίασης του Κώδικα δημοσιογραφικής Δεοντολογίας!
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός είχε δηλώσει χθες το απόγευμα στην Βουλή ότι: «Έχω την άποψη που έχω πολιτικά και θα σας διαβεβαιώσω και τώρα, ότι θεωρώ πως μια από τις μεγάλες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η αυτονόμηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η κατάχρηση που γίνεται του δημόσιου χώρου ενημέρωσης» για να επαναλάβει προς όσους δεν κατάλαβαν σε άλλο σημείο «Εγώ θεωρώ και εξακολουθώ να πιστεύω, για να μην έχετε καμία αμφισβήτηση επ' αυτού, ότι η βασική παθογένεια της δημοκρατίας στην Ελλάδα - και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική και στην Ευρώπη και όπου αλλού θέλετε - είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων διαμέσου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία δεν είναι δημοκρατικά, αλλά κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση. Το τι ρύθμιση χρειάζεται είναι ένα άλλο θέμα, αλλά κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η βασική αφετηρία».
Τον διαψεύδουν τα πρακτικά της Βουλής
Όμως, το βράδυ και μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επανήλθε με μια μακροσκελή δήλωση σχεδόν 900 λέξεων. «Είναι αλήθεια ότι σήμερα στη Βουλή έκανα μία απίστευτη δήλωση η οποία είναι η εξής: «Πιστεύω ότι η βασική παθογένεια της δημοκρατίας στην Ελλάδα, την Αμερική και την Ευρώπη είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικο-οικονομικών κύκλων δια μέσου των ΜΜΕ που δεν είναι δημοκρατικά και κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση». Συμπλήρωσα μάλιστα λέγοντας κάτι επίσης απίστευτο, ότι δηλαδή τα ΜΜΕ «Λειτουργούν ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει δημοσιογραφική δεοντολογία». Απίστευτα και πρωτάκουστα πράγματα. Όχι για την κοινωνία. Αλλά για τον συντάκτη της Ανακοίνωσης Τύπου του Ποταμιού».
Ωστόσο, από τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Βουλής προκύπτει πως η τελευταία φράση περι ανεξέλεγκτης λειτουργίας και ανυπαρξίας δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν ειπώθηκε ποτέ!
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον υπουργό να «χτίσει» πάνω στην ανύπαρκτη φράση την αντίδρασή του!
«Το ίδιο απίστευτο θα φανεί στον συντάκτη του Ποταμιού (που προφανώς ουδεμία σχέση έχει με τη Δημοσιογραφία ή τα ΜΜΕ) το να μάθει ότι καθημερινά σχεδόν παραβιάζονται στην Ελλάδα οι Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος (http://www.esiea.gr/arxes-deontologias/) κάτω από το βάρος των απαιτήσεων και των πιέσεων των εκδοτών, καναλαρχών και ιδιοκτητών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ» συνεχίζει ο κ. Βερναρδάκης στην απάντησή του για να προσθέσει: «Από αυτές τις Αρχές έχουν εδώ και καιρό αυτονομηθεί πολλά ΜΜΕ. Ιδού μερικές μόνο:
α. Να θεωρούν πρώτιστο καθήκον προς την κοινωνία τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρούν προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
γ. Να σέβονται και να τηρούν το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.
δ. Να μεταδίδουν την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις.
ε. Να ερευνούν προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσουν.
στ. Να επανορθώνουν χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύουν ή να μεταδίδουν την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση.
Απίστευτο θα φανεί επίσης το Αρθρο 3 των Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ το οποίο αναφέρει:
Η ισηγορία και η πολυφωνία, οξυγόνο της δημοκρατίας, αναιρούνται σε συνθήκες κρατικού μονοπωλιακού ελέγχου των Μ.Μ.Ε. και υπονομεύονται με τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας τους σε γιγαντιαίες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την κοινή γνώμη σαν καταναλωτή και προσπαθούν να χειραγωγήσουν το φρόνημα, τις συνήθειες και την εν γένει συμπεριφορά της.
Γι αυτό ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:
α. Να υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα, που διασφαλίζει την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
β. Να αποκρούει και να καταγγέλλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών των Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα των ολιγοπωλίων.
γ. Να υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στον εργασιακό χώρο του και να αρνείται την εκτέλεση έργου, που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
δ. Να μη δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου ή άρθρου και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων ή του εργοδότη του, αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν αγνοία του παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος.
Μήπως ΚΑΙ η ΕΣΗΕΑ θέλει την Ενημέρωση να είναι «απολύτως ελεγχόμενη, όπως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα»;
Απίστευτα πράγματα για τον συντάκτη της Ανακοίνωσης του Ποταμιού όλα αυτά!
Μήπως όμως του φαίνονται απίστευτα και πρωτάκουστα τα παρακάτω;:
- Η χωρίς όρια αναπαραγωγή της φρίκης κατά την κάλυψη ενός θλιβερού γεγονότος της τρέχουσας επικαιρότητας, με θύμα ένα τετράχρονο κορίτσι, εκ μέρους συγκεκριμένων μέσων (5/5/2015) http://www.esiea.gr/i-xoris-oria-anaparagogi-tis-frikis-de/
- Η προκλητική αυτή συμπεριφορά, από δημοσιογράφους που λειτουργώντας ως εγκάθετοι, προκαλούν τη γενική αγανάκτηση. Ιδιαίτερη είναι η ευθύνη των διευθυντικών και άλλων επιτελικών στελεχών όλων των Μέσων. (3/7/2015) http://www.esiea.gr/to-epoptiko-organo-deontologias-kane/
- Τα κρούσματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, με στρεβλώσεις, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, εντείνονται γύρω από τα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, όπως οι οικονομικές εξελίξεις, το ζήτημα μεταναστών και προσφύγων, η λειτουργία των θεσμών και η δίκη της «Χρυσής Αυγής».(22/4/2015) http://www.esiea.gr/to-epoptiko-organo-deontologias-diap-2/
Για να αναφερθούμε σε λίγες μόνο ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ.
(Οσοι επιθυμούν ας διαβάσουν τον αντίστοιχο Κώδικα Δεοντολογίας της Κύπρου που συνέταξε η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας η οποία συστάθηκε το Μάϊο του1997 από το Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών, τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών Ηλεκτρονικών Μέσων και της Ενωσης Συντακτών Κύπρου http://www.cmcc.org.cy/about_us_gr.html )
Αλλά και πέραν των Αρχών Δεοντολογίας οι οποίες παραβιάζονται από τα ΜΜΕ, φαίνεται απίστευτο στον συντάκτη της ανακοίνωσης του Ποταμιού το ότι πολλά ΜΜΕ, κυρίως, διαδικτυακά, αντιγράφουν με την γνωστή μέθοδο του Copy-Paste τόσο το περιεχόμενο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου όσο και το πρωτότυπο περιεχόμενο άλλων ΜΜΕ το οποίο είναι προϊόν κόπου και έρευνας δημοσιογράφων; Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν κάποιοι δια της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας;
Τι σόι αγορά είναι αυτή που επιτρέπει να λειτουργούν «γαλέρες» με ανασφάλιστα «μπλοκάκια» των 600 ευρώ, με ανασφάλιστους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Χωρίς κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και με την κρατική διαφήμιση να μοιράζεται κάτω από το τραπέζι;
Αυτή τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι υπερασπίζεται ο συντάκτης της Ανακοίνωσης του Ποταμιού. Και αυτό φυσικά ΔΕΝ είναι απίστευτο. Αντίθετα ήταν απολύτως αναμενόμενο!
Αναμενόμενο όμως θα πρέπει να είναι για κάθε δημοκρατική κυβέρνηση να θέλει τα ΜΜΕ να μην αυτονομούνται από τις αρχές δεοντολογίας, από το δικαίωμα όλων στην ενημέρωση και κυρίως από την ίδια τη Δημοκρατία. Κάτι που θα πρέπει όλοι μας να περιφρουρούμε καθημερινά.
Αυτά τα «απίστευτα» δήλωσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που προωθεί την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο λέει ότι θα καταψηφίσει το Ποτάμι. Απίστευτο;