09 Μαρτίου 2016

Στους 35.945 μέτρησε σήμερα η κυβέρνηση τους ΛΑΘΡΟμετανάστες και πρόσφυγες

Στα νησιά το μεγαλύτερο βάρος, καθώς Λέσβος και Χίος ασφυκτιούν, ενώ μόνο σήμερα ως τις 07:30 το πρωί έφτασαν 1437 άτομα

Με το αλαλούμ να συνεχίζεται σε όλη τη χώρα, ακόμα και με την καταμέτρηση των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενούνται σε κρατικές δομές σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως στο σύνολο της επικράτειας βρίσκονται 35.945 άτομα.
Το μεγαλύτερο βάρος, εκτός της Ειδομένης, σηκώνουν για άλλη μια φορά τα νησιά. Ο βελτιωμένος καιρός αύξησε ξανά τις προσφυγικές ροές και το τελευταίο 24ωρο οι βάρκες των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια φτάνουν κατά δεκάδες. Με βάση τα στοιχεία της κυβέρνησης, έως τις 07:30 σήμερα το πρωί, είχαν φτάσει 1437 άτομα σε Λέσβο, Χίο, Καστελόριζο, Σάμο και Σαμοθράκη. Σε συνδυασμό και με την ασφυξία που επιφέρει στα νησιά το ιδιότυπο «εμπάργκο» που έχει επιβληθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φύγουν από εκεί για την κεντρική Ελλάδα, οι δομές φιλοξενίας και τα hotspot είναι εδώ και μέρες γεμάτα.

Ήδη στη Λέσβο βρίσκονται 4.978 πρόσφυγες και μετανάστες με τις δομές να έχουν θέσεις μόνο για 4.000, ενώ ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Χίος.

Στην Ειδομένη τα στοιχεία δεν δείχνουν τι ακριβώς συμβαίνει, καθώς ο αριθμός όσων φιλοξενούνται «εντός camp» όπως αναφέρει η κυβέρνηση παραμένει όλες τις ημέρες «σταθερός» στους 8.550 ανθρώπους. Εν τούτοις, βάσει των στοιχείων των ΜΚΟ και των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο σημείο, στον λασπωμένο καταυλισμό στα σύνορα, εν μέσω άθλιων συνθηκών, διαβιούν πάνω από 13.000 άνθρωποι.