09 Μαρτίου 2016

ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΑΠΕΣ ΣΤΟΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ! Μαύρη τρύπα 5 δις ευρώ στο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα

Στον τρίωρο “εισαγωγικό”, όπως χαρακτηρίστηκε από τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κύκλο επαφών με τους επικεφαλής των θεσμών, καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα καθημερινών επαφών.

Σύμφωνα με το capital.gr η αρχή γίνεται με ένα από τα μεγάλα “αγκάθια”, το ασφαλιστικό που ήδη “άνοιξε” με ραντεβού των Θεσμών με τον κ. Γ. Κατρούγκαλο, αλλά και με την νέα φορολογία εισοδήματος, το αγροτικό και το δημοσιονομικό “κενό” -που σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ παραλαμβάνει τη “σκυτάλη” αύριο το απόγευμα.

Στόχος είναι να βρεθεί κοινό έδαφος αλλά και να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό έως και το 2018 το οποίο μοιάζει με… ακορντεόν, αφού οι θεσμοί δεν διαφωνούν μόνο με την ελληνική πλευρά αλλά και μεταξύ τους, όπως παραδέχθηκε τη Δευτέρα και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το ΔΝΤ επιστρέφει στην Αθήνα (και υπό το βάρος των πιέσεων που προκαλεί η προσφυγική κρίση), διατηρώντας όμως τις παραφωνίες για δημοσιονομικό κενό 7-9 δισ. ευρώ (4-5% του ΑΕΠ) έως και το 2018.

Αλλά και η Επιτροπή που φέρεται να εκτιμά σημαντικά μικρότερο κενό, διατηρεί τις αμφιβολίες της για το κατά πόσο η κυβέρνηση πέτυχε και θα διατηρήσει τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2015, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες περιορίζουν τις “ανάγκες” ακόμη και σε 2,5-3 δισ. ευρώ (η Ελλάδα δέχεται το 1% του ΑΕΠ των μέτρων που υπάρχουν ως μνημονικοί στόχοι για το 2017- 2018 και ακόμη ένα ποσό για τα μέτρα που δεν θα εφαρμοσθούν/αποδώσουν φέτος).

Έτσι, το ΥΠΟΙΚ καλείται αύριο να αποδείξει με στοιχεία το καλύτερο δημοσιονομικό “κλείσιμο” του 2015 που συνεχίζεται και φέτος (σ.σ. με βάση την πορεία του πρώτου διμήνου) για να πετύχει περιορισμό των δημοσιονομικών μέτρων…

Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί ραντεβού του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια εξ αναβολής από σήμερα, λόγω του υψηλού πυρετού που εμφάνισε ο έλληνας υπουργός.