08 Μαρτίου 2016

Ισπανός ΥΠΕΞ : Αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ θα «αρπάξουμε» το Γιβραλτάρ

«Χρυσή ευκαιρία» για την Ισπανία χαρακτήρισε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Garcia-Margallo - Τι σχέδια έχει η Ισπανία για το Γιβραλτάρ, αν οι Βρετανοί ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit
Σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Garcia-Margallo δήλωσε ότι, αν οι Βρετανοί ψηφίσουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου, η χώρα του θα «πάρει» το Γιβραλτάρ. Ο Margallo χαρακτήρισε «χρυσή ευκαιρία» το Brexit και υποστήριξε ότι ενώ ελπίζει η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν αυτό τελικά δεν συμβεί, η χώρα του θα «πάρει» το Γιβραλτάρ την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος.


«Είναι αλήθεια ότι αυτό (το Brexit) μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο από αυτόν που ήδη έχουμε μαζί με τις ΗΠΑ (για το Γιβραλτάρ), και μην ξεχνάτε ένα πράγμα: Θα μιλάμε για το Γιβραλτάρ την αμέσως επόμενη ημέρα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, για την μικρή βραχώδη χερσόνησο, ο Ισπανός ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Margallo, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν, αν η Ισπανία προσπαθήσει να επιβάλλει την κυριαρχία της στο Γιβραλτάρ, καθώς Βρετανοί και ντόπιοι εργαζόμενοι απολαμβάνουν μεγάλους μισθούς σε εταιρείες που ευνοούνται από την χαμηλή φορολογία.

Η Julia Reid, βουλευτής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Βρετανίας UKIP, που εκπροσωπεί το Γιβραλτάρ, δήλωσε ότι η χερσόνησος δεν έχει να φοβάται τίποτα από ένα ενδεχόμενο Brexit.

«Ακόμα και αν η Βρετανία ψηφίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ, αυτό δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή, το Γιβραλτάρ θα εξακολουθήσει να είναι βρετανικό έδαφος και αυτό δεν αλλάζει»,δήλωσε η βουλευτής.

Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ, Fabien Picardo, δήλωσε για το θέμα: «Είναι ασφαλέστερο για το Γιβραλτάρ να παραμείνει στην ΕΕ και να μην δώσει στον κύριο Margallo την ευκαιρία να μας "αρπάξει". Έχουμε αγωνιστεί να διασφαλίσουμε ότι το Γιβραλτάρ θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα για το Brexit, έτσι ώστε να επηρεάσουμε την απόφαση».

Ο Picardo, υπέρμαχος της ΕΕ και της παραμονής του Γιβραλτάρ και της Βρετανίας στους κόλπους της, έχει και στο παρελθόν προειδοποιήσει ότι ένα ενδεχόμενο Brexit θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις των Ισπανών για το Γιβραλτάρ.

Το Γιβραλτάρ αποτέλεσε επί αιώνες σημείο έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας, λόγω της σημαντικής γεωγραφικής του θέσης, καθώς ενώνει την Μεσόγειο με τον Ατλαντικό ωκεανό. Από το 1713 με την συνθήκη της Ουτρέχτης η μικρή βραχώδης χερσόνησος με τους περίπου 33.000 κατοίκους ανήκει στην Βρετανία. Με δύο δημοψηφίσματα, το 1969 και το 2002, οι κάτοικοι επέλεξαν να αποτελεί το Γιβραλτάρ βρετανικό έδαφος.

Εύα Παυλάτου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ