08 Μαρτίου 2016

Ο ΠΑΠΠΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ... Νέα εμπόδια στην αξιοποίηση του Αστέρα

Στις εσωτερικές διελκυστίνδες πολιτικής ισχύος της κυβέρνησης και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κινδυνεύει να προσκρούσει η διαδικασία πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Τρία ολόκληρα χρόνια μετά την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και ύστερα από ένα έτος διαβουλεύσεων του προτιμητέου επενδυτή με το ΤΑΙΠΕΔ και την Εθνική Τράπεζα προκειμένου να δεχτεί να αγοράσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα με διαφορετικούς όρους δόμησης από αυτούς για τους οποίους προσέφερε 400 εκατομμύρια ευρώ, το σχέδιο ανάπτυξης κινδυνεύει να μη φτάσει καν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έγκριση.

Αντιρρήσεις

Σύμφωνα με πηγές της «Κ», οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, οι υπηρεσίες τουλάχιστον δύο συναρμόδιων υπουργείων εγείρουν αντιρρήσεις για το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και φέρονται έτοιμες να τοποθετηθούν αρνητικά στο επερχόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ). Το ΚΣΔ απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και είναι το αρμόδιο όργανο της κυβέρνησης που θα το αποστείλει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, διαβεβαιώνουν την «Κ» πως η παρουσίαση που πραγματοποίησαν προσφάτως στο ΚΣΔ για το σχέδιο του Αστέρα «είχε πάει πολύ καλά» και συμπληρώνουν πως δεν έχουν υπόψη τους αντιρρήσεις υπουργείων, όπως του Περιβάλλοντος, το οποίο είναι ένα από αυτά που φέρεται να αντιδρά, όπως και ότι αναμένουν θετική εισήγηση από το ΚΣΔ. Βέβαια δεν θα είναι η πρώτη φορά που μέλη της κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση με το ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν όπως διαφαίνονται. Θα είναι όμως η πρώτη φορά που θα υπονομευτεί η προσπάθεια ελληνικής τράπεζας να αξιοποιήσει τα μη τραπεζικά στοιχεία του ενεργητικού της σύμφωνα και με τα συμφωνηθέντα, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, επιχειρησιακά σχέδια. Και αυτό διότι από την εν λόγω συναλλαγή ύψους 400 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ. αφορούν την Εθνική Τράπεζα ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου μέρους του συγκροτήματος και τα άλλα 100 εκατ. το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει μικρό μέρος της έκτασης. Να σημειωθεί επίσης πως η ολοκλήρωση της εν λόγω ιδιωτικοποίησης αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Πάνω απ’ όλα, όμως, εφόσον τορπιλιστεί η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από την ίδια την κυβέρνηση, θα δεχτεί πρόσθετο βαρύ πλήγμα το ήδη δυσμενές επενδυτικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Το πρώτο σχέδιο

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο σχέδιο αξιοποίησης με το οποίο έγινε ο διαγωνισμός στον οποίο επικράτησε τελικά σχήμα επενδυτών που συγκροτούν την Jermyn Street Real Estate Fund προσέκρουσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Χρειάστηκαν επίπονες διαβουλεύσεις για να δεσμευτεί τελικά ο επενδυτής στα τέλη του 2015 να συνεχίσει με νέο ΕΣΧΑΔΑ με πολύ πιο περιορισμένους όρους δόμησης που υιοθετήθηκαν με σκοπό να θεραπεύσουν τις αρχικές ενστάσεις του ΣτΕ.

Στο σχήμα της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό την AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC. Και ήδη εκφράζουν εντονότατη δυσφορία για τις σχετικές με την επιδιωκόμενη επένδυσή τους πληροφορίες.

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ