06 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ ΛΕΜΕ! Ο Κοτζιάς δεν άκουσε, αλλά ούτε διάβασε τις τρελές απαιτήσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που έφεραν!

Λιγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου στις οποίες ο Έλληνας ΥΠΕΞ - λόγω διερμηνείας, όπως είπε - δεν απάντησε, αποκαλύπτεται ότι η Άγκυρα ζητά, μεταξύ άλλων, αντί για ονόματα να χρησιμοποιούνται αριθμοί για ελληνικά νησιά

Σε νέα φάση έχει μπει το τελευταίο διάστημα η τουρκική προκλητικότητα με τις ελληνικές αρχές να παρουσιάζονται σαστισμένες και να μην αντιδρούν ακόμα και όταν οι προκλήσεις γίνονται μπροστά στα μάτια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Πριν από περίπου 48 ώρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις επίσημες δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά εθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών» και δικαιωμάτων διάσωσης της Άγκυρας στο Αιγαίο με τον Έλληνα υπουργό να ψελίζει μια απάντηση αποδίδοντας την υποτονική αντίδρασή του στη... διερμηνεία. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αποδώσει το περιστατικό σε διαστρέβλωση των δημοσιογράφων λέγοντας ότι ότι «δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, δεν παίζουμε μποξ, κάνουμε διεθνείς σχέσεις».

Σήμερα αποκαλύπτεται, από δημοσίευμα της Καθημερινής, ότι η Τουρκία επανήλθε στις τρελές απαιτήσεις της εκμεταλλευόμενη την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, για την οποία συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο 17 σελίδων κείμενο που κατατέθηκε στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ η Τουρκία μεταξύ άλλων:

- αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων
- ζητεί να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, - επαναφέρει τους ισχυρισμούς της ότι τα Δωδεκάνησα είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη ζητώντας από τα πλοία της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης να μην ελλιμενίζονται στα νησιά αυτά
- απαιτεί να μην γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ»
- απαιτεί ακόμα και να μην ονοματίζονται ελληνικά νησιά αλλά να χρησιμοποιούνται γράμματα ή αριθμοί επανερχόμενη στο θέμα 16 μικρών νησιών που υποστηρίζουν ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα όπως τα Ίμια.

Το ερώτημα πλέον που γεννάται όσον αφορά την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι: Δεν άκουσε ο κ. Κοτζιάς (σ.σ. τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών), τώρα δεν διάβασε κιόλας;